Филе у Београду

File-ttt
Европски комесар за проширење Штефан Филе долази у дводневну посету Београду. Филе ће са највишим државним званичницима разговарати о будућим корацима Србије на путу ка ЕУ.Филе је, уочи посете Београду, рекао да је после одлуке о отварању преговора, почела одлучујућа нова фаза у односима Србије и ЕУ.
„Процес европских интеграција ће од сада постати ‘опипљивији’ администрацији, грађанском друштву, пословним људима, студентима, истраживачима и српском друштву у целини, у ствари свим грађанима Србије, и то у многим аспектима њихових свакодневних живота“, изјавио је Филе.
Филеов портпарол Петер Стано рекао је да комесар долази да разговара са председником Србије, Владом и члановима парламента о актуелној ситуацији и наредним корацима у вези са новом фазом у коју Србија улази у преговорима о приступања ЕУ
Филе је 2. јула упутио нацрт преговарачког оквира на консултације надлежним службама ЕУ, а после консултација, финална верзија нацрта наћи ће се пред земљама чланицама 26. јула.
Како сазнаје РТС, преговарачки оквир за Србију укључиће и нормализацију односа са Приштином, углавном у оквиру засебног поглавља 35, а тако се избегава да сва поглавља буду оптерећена питањем Косова.
Нацрт предвиђа да у случају да се процени да нема довољно напретка у областима владавине права или у нормализацији односа са Косовом, ЕУ може одлучити да заустави преговоре и у свим у другим поглављима.