Шпанија рекордер по броју незапослених

Spanija-T
Некада мотор у креирању радних места у еврозони, Шпанија је, са више од 27 одсто, рекордер по броју назапослених, а половина је младих. Шпанци су спремни на све, неки уче стране језике у нади да ће у другим земљама наћи посао, други иду на преквалификацију.Дубока рецесија разара Шпанију, четврту економију еврозоне. Тражили су – и добили 100 милијарди помоћи. Новац иде директно банкама, а не у државни буждет. Влада настоји да стабилизује јавне финансије помоћу строгих мера штедње, које већ годинама погађају грађане.
Некада мотор у креирању радних места у еврозони, Шпанија је, са више од 27 одсто, рекордер по броју назапослених, а половина је младих. Шпанци су спремни на све, неки уче стране језике у нади да ће у другим земљама наћи посао, други иду на преквалификацију.
Дубока рецесија разара Шпанију, четврту економију еврозоне. Тражили су – и добили 100 милијарди помоћи. Новац иде директно банкама, а не у државни буждет. Влада настоји да стабилизује јавне финансије помоћу строгих мера штедње, које већ годинама погађају грађане.
Припремила Драгана Вукелић
У земљи којој је од уласка у Европску унију 1986. ишло увек само набоље, нико није помишљао да ситуација једног дана може да измакне контроли. Кад је кредитна криза захватила Америку, брзо су пресушили кредитни фондови у презадуженим шапнским банкама.
Колапс сектора некретнина 2008. године, који је чинио четвртину шпанске привреде, повукао је за собом све остало.
„Проблем има готово цела еврозона. Сада трају расправе о томе да ли су реформе и мере штедње делотворне. Мислим да су добар пример Шпанија и Грчка у којима се види светло на крају тунела“, каже Карстен Брзески, економиста.
Али обећања се тешко испуњавају, па је Шпанија померила рок до 2016. да смањи буџетски дефицит на испод три одсто. Некада мотор у креирању радних места у еврозони, Шпанија је, са више од 27 одсто, рекордер по броју назапослених, а половина је младих.
Јулија Гонзалес ј изгубила посао пре две године. У родном каталонском градићу свакога дана броје оне који су без посла.
Кафане које чине део живота постале су им спас. Нуде храну свима који се одлуче да одраде сат, два као келнери, перачи судова или неки други посао у кухињи.
„Стекла сам много пријатеља, храбримо једни друге и верујемо у боља времена“, каже радница.
Акцију подржавају локална власт и добротворна друштва. Од марта када је све почело, око двеста људи стално долази и имају 15 хиљада сати рада.
„Људима треба пружити прилику. Ово је добар стимуланс за оне који су изгубили наду“, каже Ксавијер Каса, менаџер ресторана
До посла је све теже доћи и Шпанци су спремни на све. Неки уче стране језике у нади да ће у другим земљама наћи посао, други иду на преквалификацију.
Ипак, ни то не помаже, јер послодавци предност дају радницима са искуством, а када одлуче да запосле младе, нуде само уговоре на кратак рок.