Ђаци поново у клупама

Pocinje-skola-tv
Лтењи распут је готов а школе први пут у последњих неколико година дочекују ђаке без штрајкова просветара на почетку школске године. Првака је за 1.000 мање него прошле године а у средњим школама је због поништене мале матуре отворено више одељења у Гимназијама и медицинским школама. Слабо интересовање за занате, због чега нека занимања ускоро могу нестати.Осим на српском, настава ће се држати и на 11 језика националних мањина, а отварају се и нова двојезична одељења. У основним школама, четвртаци ће се упознати и са професорима који ће им предавати у петом разреду.
„Прва четири разреда су била лака, успешно сам их савладао, а од следећих четри разреда очекујем много теже градиво и надам се да ћу и то успешно савладати“, каже ђак Стефан Дука.
Када је реч о првацима, наставља се тренд смањивања броја деце. Ове године први пут ће у школске клупе сести више од 70.000 ђака, што је хиљаду мање него прошле године.
На тај начин доводи се у питање посао учитеља и професора, али и опстанак школа.
Због поништених тестова мале матуре, односно великог броја ученика с истим бројем поена на основу успеха, ове године је отворен већи број одељења у гимназијама и медицинским школама.
„Десила се ситуација да ми имамо 23 ученика са великим бројем поена чија је прва жеља друштвено-језички смер. Реч је о одличним ученицима, они су распоређени у одељење информатичког смера“, истиче директор Гимназије у Пироту Братислав Крстић.
Слабо интересовање за занате
Међутим, интересовање за занимања као што су столари, обућари, армичари и цвећари, је веома мало. Због тога Милорад Антић из Синдиката радника у просвети Србије упозорава да ће та занимања веома брзо нестати, и да ћемо у скорије време
Ипак, да би занати постали популарнији, са немачком владом се покрећу нови пројекти.
„Идемо у машинску и електро струку, да видимо тај немачки модел како иде. Да пробамо да се ту укључи и мала привреда и привреда“, објашњава помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Зоран Костић.
Иако је мање ђака, још нема затварња школа, а отвара се пет нових, од којих две у Новом Пазару. На тај начин, деца више неће похађати наставу у три смене.
Школе ће, у сарадњи са локалном самоуправама, организовати и ђачку исхрану.