Вашингтон и Москва без договора о Украјини

02
Џон Кери и Сергеј Лавров нису постигли договор о украјинској кризи. Договорено да се сарађује са владом у Кијеву, рекао Лавров. САД ће помоћи да се створи одговарајућа клима за преговоре, каже Кери.
„Хвала свима“, рекао је Кери пре почетка састанка, а Лавров додао на енглеском „Срећно и добро вам вече“.
Како наводи Гардијан, Русија је поставила низ тешких услова за постизање дипломатског решења кризе у Украјине, поводом прикључења Крима Русији.
Oд САД и европских партнера Москва тражи да прихвате предлог да се регионима на истоку и југу, у којима живе претежно Руси, да широка аутономија.
У данашњем интервјуу за руску телевизију, Лавров је уочи састанка рекао да уколико Запад признаје владу у Кијеву, исто тако треба да призна и легитимитет референдума о Криму.
Како је истакао, Русија ће одговорити уколико Европска унија буде грађанима Крима изадавала шенгенске визе само на украјинске пасоше.
„Људи који живе на Криму и који су изабрали руско држављанство изразили су жељу да живе у земљи која одговара њиховим културолошким и језичким потребама“, рекао је Лавров.
„Уколико би Европска унија предузела такав корак – да од њих тражи украјинске пасоше, да би има дала визе, ја сам уверен да ћемо ми одговорити на ту меру тако да ЕУ буде јасно да је кршење људских права неприхватљиво“, прецизирао је Лавров и истакао да санкције Русији нису начин за решење ситуације у Украјини, већ пристојан начин нечије увреде.
Састанак двојице званичника уследиће након што је руски председник Владимир Путин позвао у петак телефоном америчког лидера Барака Обаму како би размотрили амерички дипломатски предлог за ситуацију у Украјини, пренео је Ројтерс.
Амерички генерал Филип Бридлав, скратио је посету Вашингтону и вратио се јуче у Европу због „растућих несигурности“ у Украјини, саопштио је данас Пентагон.
Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да је то требало урадити из предострожности, с обзиром на „недостатак транспарентности руских лидера и руских војних кретања на руско-украјинској граници“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com