Вучић: Фискална консолидација од септембра

3126910_vucic-tt
Премијер Србије Александар Вучић каже да још нису утврђене мере фискалне консолидације, а да ће одлука о томе бити донета најраније у септембру.
„Јасно је да ће нам мере финансијске консолидације бити неопходне, а каве ће те мере бити, Влада ће донети одлуку најраније у септембру. Поштујем жеље и захтеве господина Вујовића, а јавност ћемо обавестити о мерама које предузимамо тека кад оне буду донете“, каже премијер Вучић, одговарајући на питање када ће бити смањења плата и пензија, која је најавио министар Душан Вујовић.
Вујовић је објаснио тешку ситуацију у којој се налазимо због бивше криминалне и неодговорне власти, која се понашала бахато и осионо према сопственом народу, купујући гласове људи тако што је без економског резона повећавала плате и пензије, терајући Србију у дужничко ропство“, рекао је Вучић у интервјуу за Курир.
Премијер је подсетио да је још у изборној кампањи говорио да нас чекају тешке мере и да солидарни порез неће бити укинут.
Према његовим речима, од 11 ствари које је навео у експозеу биће испуњено 10.
„Само једну нисмо испунили, а то је самњење плата у јавном сектору. Испуњено је 92 одсто плана и то упркос поплавама које су нас погодиле и чије су последице разорне по економију – одузимају нам један одсто БДП-а, смањују раст, уводе нас у рецесију“, истакао је Вучић.
Председник Владе се осврнуо и на критике због задуживања.
„Задужујемо се, морам то да кажем тим политичким несрећницима, зато што сте подигли пензије и плате за по 72 и 23 одсто, јер сте тако куповали гласове, пошто на другачији начин нико није хтео да гласа за вас. Неко мора да плаћа милијарде за те купљене гласове. А ја нећу да купујем гласове, хоћу га купујем поверење људи“, навео је Вучић.
„Важни су резултати, а да ли ће у Реалу играти Хамес или Ди Марија свеједно је – Реал је шампион Европе“, каже Вучић.
Премијер Србије најављује и да ће у наредна два дана бити смењено најмање пет директора јавних предузећа.
Због лоших резултата, неспособности да реше нагомилане проблеме, дугова, без директорске фотеље остаће и најмање 300 директора у ЕПС-у, рекао је Вучић и додао да иста судбина очекује и министре који не поштују сатницу.
„За лоше резултате одговорност је политичка, а за криминал кривична. Где год постоји било каква друга одговорност, подразумева се, криминал нећемо штитити“, рекао је Вучић.
„Поручујем директорима у ЕПС-у: И не помишљајте да тражите повећање цене електичне енергије, а код вас лоповлука има колико хоћете, ненаплаћених рачуна, великих директорских плата“, навео је Вучић.
Према његовим речима, Влада поштује све земље, и Русију и Америку и све земље ЕУ, али је њен посао да представља Србију и поштујемо њене интересе.
„Нисмо, како неки кажу, ни мала Русија, ни мала Америка – ми се зовемо Србија“, рекао је премијер Вучић.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com