Избори за Скупштину Београда

2909365_izbori-u-beogradu-t2
Београђани бирају одборнике градске Скупштине између 23 понуђене листе. У Београду је од седам ујутру до 20 сати увече отворено 1.178 бирачких места, а до затварања биралишта на снази је изборна тишина.
Грађани Београда, осим за нови састав Скупштине Србије, гласају и на београдским изборима, а 1.597.624 бирача у престоници бира између 23 листе.У Београду су од седам ујутру до 20 сати увече отворена 1.178 бирачка места, а до затварања биралишта на снази је изборна тишина.
Изборни листић је беле боје, формата А3, док је контролни листић розе боје.
Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић рекао је Танјугу да се за изборе у Београду кандидовало 23 изборне листе разних група грађана, коалиција и политичких странака.
Први прелиминарни резултати могу се очекивати увече, после 23 сата, а коначни сутра ујутру.
„Не очекујемо проблеме. Техничке припреме су обављене како је требало и како је договорено, људи су на терену, обезбеђена су сва материјална и техничка средства тако да не очекујемо да буде неких проблема, него да се све спроведе у складу са законом“, рекао је Лукић и истакао да није било никаквих проблема и тешкоћа у раду ГИК-а који је већину одлука доносио једногласно.
Лукић је напоменуо и да бирачи могу да гласају само уколико им се утврди идентитет на законом предвиђен начин, што подразумева важећу личну карту, пасош или возачку дозволу у коју је уписан јединствени матични број грађана и која поседује слику.
Са новим возачким дозволама грађани не могу да гласају на данашњим изборима, навео је Лукић.
Грађанима се обележава прст спрејом од специјалног нерастворљивог УВ мастила, видљивог под посебном светлошћу УВ лампе, а онима који се у моменту затварања бирачких места, у 20 сати затекну на биралиштима, биће омогућено да гласају.
На збирном изборном листићу, коалиција окупљена око СНС-а је под редним бројем један, друга је коалиција СПС-ПУПС-ЈС, трећа Демократска странка Србије, четврти ЛДП, пети СРС, шести УРС, а седма листа „Ћирилица за Београд – Група грађана“.
Изборна листа „Са Демократском странком за демократски Београд – Драган Ђилас“ је осма на збирном изборном листићу, девета је листа „Демократија – Европа – Србија“, десета „Трећа Србија“, а 11. листа „Борис Тадић – Нова демократска странка – Зелени – Заједно за Србију“.
Под редним бројем 12 је листа Двери, 13 „Патриотски фронт – Др Борислав Пелевић“, 14 Савез војвођанских Мађара, 15 „ГЕПС за Београд „, 16 Странка Руса Србије, 17 Економски покрет Бранка Драгаша, 18 Грађански покрет „Јесте СВЕјеДНО“ који предводи радио-водитељ Игор Бракус, а под редним бројем 19 је листа „Патриотизам у парламент – 1389 – Миша Вацић“.
Листа „Група грађана Академик др Јован И. Деретић – Слободна Србија“ је на збирном изборном листићу под редним бројем 20, док је на месту број 21 листа „Доста је било – Саша Радуловић“.
На збирном изборном листићу 22. је листа „Ниједан од понуђених одговора“, а 23. је листа „Бели листићи“ коју је поднела истоимена група грађана.
На изборима за београдски парламент 2012. године учествовало је 16 изборних листа.
Скупштина града Београда има 110 одборника, а они се бирају на период од четири године.
Скупштина града сматра се конституисаном избором председника Скупштине града и постављањем секретара Скупштине града.
Градоначелника Београда бира Скупштина града, из реда одборника, на период од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com