Конститутивна седница Скупштине Србије

2962282_skupstina-t-
У Скупштини Србије почело конституисање новог скупштинског сазива, а тиме и редовно заседање, уз постројену јединицу Гарде Војске Србије на улазу у парламент и уз интонирање химне Боже правде.
На седници посланици потврђују посланичке мандате. Сматра се да је Скупштина Србије конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика, чиме уједно престаје мандат претходног сазива. Након потврђивања мандата, народни посланици полажу заклетву.Текст заклетве гласи: „Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!“
Првој седници новог сазива, до избора председника парламента, председава најстарији посланик – Милан Кораћ (85) из Партије уједињених пензионера Србије.
Председавајућем у раду помаже по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар парламента.
После ускршњих празника, биће изабрани председник парламента, потпредседници и сви скупштински органи
Српска напредна странка освојила је на ванредним парламентарним изборима 16. марта 158 од 250 посланичких мандата, коалиција СПС-ПУПС-ЈС имаће 44 посланика, Демократска странка 19, а Нова демократска странка 18 посланика.
Међу мањинским странкама, Савез војвођанских Мађара освојио је шест посланичких мандата, СДА Санџака три, а Партија за демократско деловање два мандата.
Како је најавио лидер Српске напредне странке Александар Вучић, нова влада биће изабрана до 27. априла и имаће највише 17 чланова.
Колегијум о идеју ротирања председника Скупштине
Пре скупштинске седнице Колегијум Скупштине Србије разговарао је о идеји ротирања председника парламента у наредне четири године, али није било изјашњавања нити речи о персоналним решењима, а тај посао ће бити завршен до понедељка.
Функционер СНС-а Зоран Бабић рекао је новинарима након Колегијума да су шефови посланичких група износили аргументацију за и против идеје да се у наредне четири године, након годину дана мења председник парламента, али да се нису о томе изјаснили.
Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак изјавио је да му до сада није понуђено да буде председник скупштине, али да је спреман да помогне уколико то буде требало, јер није добро да из једне странке буду председник, премијер и председник скупштине.
Чанак је новинарима рекао да је идеја о ротирању на месту председника парламента потпуно нова, да има аргументе и за и против и да је треба добро сагледати, те да је с једне стране добро да не буде монополизације, али да с друге он не зна колико је добро да се председник мења на годину дана, јер није без разлога предвиђено да та функција буде на четири године.
„Потпредседница СПС-а Дијана Вукомановић сматра да је идеја о ротирајућем председнику парламента знак добре воље СНС-а да демократизује парламент и ојача контролну функцију те институције.
Вукомановић је новинарима у парламнету рекла да ипак још треба обавити још један круг политичких и аналитичких консултација, јер је то новина у политичком систему.
Досадашњи шеф посланичке групе СВМ-а у Скупштини Србије Балинт Пастор изјавио је да је та странка против идеје о ротирању председника парламента, иако разумеју да је то „акт добре воље СНС-а“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com