Конференција о Западном Балкану у Берлину

3174909_kancelarija-t
Берлин је домаћин Конференције „Западни Балкан“, коју организује немачка влада. На конференцији учествују премијери и министри иностраних послова и привреде земаља Западног Балкана, али и представници ЕУ. У Берлину је и премијер Србије Александар Вучић.
Дан посвећен Западном Балкану почеће конференцијом министара привреде, коју ће отворити немачки министар привреде и енергетике Зигмар Габријел.
На два панела разматраће се питања из области енергетике, технологије, инфраструктуре, подстицања запошљавања, мале и средње привреде али и инвестиција.
Затим ће се састати министри иностраних послова региона, а потом ће бити одржан заједнички скуп у седишту немачке канцеларке Меркел са премијерима региона и председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом.
Из Брисела стиже и комесар за проширење Штефан Филе, који ће учествовати на састанку министара спољних послова, док ће се комесар за енергетику Гинтер Етингер срести са представницима привредних субјеката из региона.
Како је најављено у Бриселу, европска тројка има за циљ да подржи европске интеграције региона.
Премијер Вучић јуче се састао са немачким министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером, али и са представницима Светске банке.
Данас ће Вучић најпре разговарати са представницима компаније „Голдман Сакс“, након чега ће одржати састанак са председавајућим Већа министара БиХ Вјекославом Бевандом. Потом ће се састати Александар Вучић и министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц.
Вучић ће се састати и са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем.
По завршетку Конференције „Западни Балкан“, премијер Вучић ће присуствовати радној вечери са канцеларком Ангелом Меркел и осталим учесницима конференције.
У сусрет скупу Меркелова је поручила да све земље региона имају европску перспективу, а да чланство зависи од брзине спровођења потребних реформи.
Како је објаснила, немачка влада је одлучила да организује конференцију, на коју позива премијере, министре иностраних послова и привреде, поводом 100. годишњице од почетка Првог светског рата.
„Ми смо размишљали шта учинити поводом ове годишњице, а да не гледамо само у прошлост и како можемо да обликујемо будућност. Немачка влада је дошла на идеју да позове све државе региона како би показала да данас више не постоје сукоби, иако је присутан још низ конфликата, али у суштини постоји заједништво“, нагласила је Меркелова.
„Свим земљама Западног Балкана обећали смо европску перспективу и стојимо иза тога. Kонференцији у Берлину присуствоваће и највиши представници Аустрије, домаћини конференције идуће године – канцелар Вернер Фајман, шеф дипломатије Себастијан Курц и министар привреде Рајнхолд Митерленер.
Шеф аустријске дипломатије рекао је да званични Беч сматра конференцију о Западном Балкану, која се ове године одржава у Берлину а наредне у Бечу, за камен темељац даљег проширења ЕУ на тај регион.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com