„Летеће“ рибе настаниле Драву

Ribe 4
У једном од рукаваца Драве, у близини Питомаче, троје људи је престравило јато толстолобика. Рибе су искакале из воде и ударале о дно чамца. Неколико примерака од по десетак килограма је завршило и у пловилу, што би био сан сваког рибара – да му се плен сам сервира.
Неколико авантуриста који су пловили Дравом у близини Питомаче, напале су дословно „летеће“ рибе, пише портал 24sata.hr.„Уживали смо на реци у малом чамцу и поподневни мир је о одједном прекинуло искакање риба из воде и њихово ударање о дно чамца. Неколико риба је завршило у пловилу и то тешких сигурно око десетак килограма“, описује очевидаца и признаје да су се и његов отац и девојка који су били у чамцу забринули и прилично преплашили.
Из Управе рибарства Министарства пољопривреде речено је да се ради о јату толстолобика, и то белог. Узрок необичног понашања ове врсте водених кичмењака јесте мотор чамца.

Познато је да толстолобик реагује на вибрације мотора и притом искаче из воде, тако да се претпоставља да је то и овде био случај.

Исто тврди и искусни риболовац Дарко Јанковић из Славонског Брода, који верује да су их вибрације додатно узнемириле у време мреста.Јанковић додаје да се често дешава да јато толстолобика нападну велики сом или штука и онда они скачу увис, не би ли се одбранили.
Иначе, толстолобик је слатководна риба која је из Кине премештена у Европу и где се мрести вештачким путем. Припада фамилији Cyprinidae, може да нарасте до једног метра и достигне тежину од 40 килограма.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com