Михајловић: Ствараћемо амбијент једнаких шанси

Skup o promociji rodne ravnopravnosti
Потпредседница Владе Зорана Михајловић каже да ће се Србија у наредном периоду посветити стварању истих услова за све. Истиче да жене у Србији и даље немају иста права приликом запошљавања као мушкарци.
Зорана Михајловић је рекла Танјугу да проблем нераврноправности није ситуација само у Србији већ и у Европској унији, и додала да је Влада одлучна да заједно са локалним самоуправама и цивилним сектором ради на томе да се то промени.
Михајловић је, у паузи скупа „Промоција родне равноправности у процесу креирања јавних политика на основу података у Србији“, рекла да је неопходно створити амбијент једнаких шанси за све.
„Морамо квалитетније да укључимо жене и створимо амбијент да оне имају једнака права као и мушкарци и Влада ће то сасвим сигурно подићи на много виши ниво“, рекла је Михајловић.
Додала је да је родна равноправност један од првих приоритета на коме ће бити ангажована сва министарства.
Михајловић је подсетила да пре седам, осам година није било много жена у српском парламенту а да их је сад 30 одсто. Међутим, истакла је да то и даље није довољно.
Говорећи о мањим зарадама жена, Михајловић је рекла да то није ситуација само у Србији, већ и у ЕУ у којој жене за исти посао као и њихове колеге мушкарци имају до 16 одсто нижу зараду.
Европска унија, како је рекла, припрема прописе који ће прописивати да 40 одсто жена мора да буде у управним одборима великих компанија и додала да, иако Србија можда не мора одмах да донесе такве прописе, може да укључи више жена у управним одборима.
„Међутим, све је то процес. Не може одједном, ни преко ноћи“, рекла је Михајловић.
Навела је и да је родна равноправност императив напретка једног друштва и заједнице, указаваши да она треба да се обезбеди не само због нашег пута ка ЕУ, већ и зато што је то услов одрживости развоја Србије.
Подршка мерењу индекса равноправности
Говорећи о индексу равноправности који би ускоро требало да почне да се мери и у Србији, министарка је рекла да ће Влада подржати такав вид анализе стања, подсетивши на већ познате статистичке податке, за које је рекла да су поражавајући – од 10 неписмених особа, осам су жене.
„Од 10 неписмених старијих од 65 година, девет су жене“, рекла је Михајловић и подсетила на то да су у овој години 43 жене изгубиле живот у породичном насиљу.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да ЕУ подржава усвајање индекса за родну равноправност у Србији, истакавши да је то један од најосновнијих инструмената у процесу креирања јавних политика из перспективе родне равноправности током европских интеграција.
„Родна равноправност је један од кључних принципа у ЕУ. То је императив за економски раст и социјалну кохезију у сваком модерном друштву“, рекао је Давенпорт.
Истакао је и да ситуација у ЕУ није најсјанија када је реч о родној равноправности, додавши да жене у ЕУ за исти посао као и мушкарци добијају у просеку за 16 одсто нижу плату.
Додао је и да је само четири одсто жена на челу великих компанија и да је само 16 одсто жена у управним одборима.
„Наравно и да ни у Србији ситуација није идеална“, рекао је Давенпорт и истакао да се у нашој земљи жене сваки дан боре за једнака права.
Руководилац Оперативног сектора Европског института за родну равноправност Тереза Марфи рекла је да уколико Србија имплементира индекс родне равноправности, да ће она бити прва земља изван ЕУ која ће га користити.
„Имате могућност да будете прва земља изван ЕУ која ће применити индекс родне равноправности“, рекла је Марфи и додала да је за остваривање пуне родне равнопрвности потребно време.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com