Не чекајте посао, тражите га

3200904_poslovi-studenti-t
Негде је довољно јавити се на оглас на интернету, и уз богату пословну биографију, академац може да се нада добром радном месту. Кораци до прве зараде су слични и код нас и у иностранству, али не дају исте резултате.
Није лако ни у иностранству, али млади до посла ипак дођу. Главно оружје им је Си-Ви и у њему образовање и искуство стечено још током факултета. Такав пут до прве зараде прешла је докторанткиња из Торонта Николина Петковић.“Ја сам дошла до посла преко Интернета. Свака организација, државна или не има своју интернет страницу где шаљемо свој Си-Ви. Ако имаш довољно знања, искуства наравно да можеш да дођеш до посла“, каже Николина.
И у Србији пут је сличан, али је резултат често другачији јер као једна од препорука за посао, некада и кључна, наводи се – веза.
„Највише што смета нашим младим људима је непотизам и корупција, то су две ствари које академци најчешће наводе, а са друге стране ту је и финансијска криза“, објашњава Слободан Радичев из Асоцијације докторанада у Србији.
Перспективе има ако сте спремни да и кад је време за прву зараду ипак волонтирате. Тренд све већег броја огласа у којима се траже академци за стажирање, уочио је сајт „Послови Инфостуд“.
„Најчешће су то ‘training intership programi’ конципирани тако да студенти или свршени студенти могу да прођу различите секторе. То су људски ресурси, маркетинг и слично и онда они имају шансу да тамо и нађу запослење“, истиче Бојана Рудић.
Те среће је тек половина младих у Србији. За преостале, рецепт који могу да добију од својих вршњака из света је једноставан, да се буде упоран и да се не чека да се пружи шанса, већ да свако себи сам створи шансу.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com