Позитивна реаговања на Параду поноса

Parada 2014
Парада у Београду је прекретница у савременој историји демократске Србије, поручио Штефан Филе. Парада још један корак Србије ка снажној демократији, наводи ОЕБС. Форин офис честитао српској влади. Саша Јанковић: Држава може да поштује људска права.
Представници Европске уније и ОЕБС-а, као и домаће јавне личности поздравили су одржавање Параде поноса у Београду. Комесар за проширење Штефан Филе је у име Европске уније поздравио одржавање Параде поноса у Београду и осудио претње десничарских организација припадницима ЛГБТ популације.
„Одајемо почаст припадницима служби безбедности који су заштитили учеснике Параде“, наведено је у саопштењу за медије из Филеовог кабинета, уз похвале лидерима политичких странака, посланицима и представницима цивилног друштва који су подржали одржавање те манифестације.
Одржавање параде представља значајан напредак у заштити људских права не само ЛБГТ популације већ људских права уопште, поручио је Филе.
Комесар Филе је подвукао да је реч о значајном искораку у савременој историји демократске Србије.
Британски Форин офис честитао је Србији на успешној Паради поноса, а Влади Србије на стварању одговарајућих услова за одржавање прве такве манифестације од 2010. године.
Британски министар за Европу Дејвид Лидингтон поздравио је одржавање београдског Прајда и изразио задовољство што је „разноликост Србије прослављена у присуству великог броја људи“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту британске владе.
„Влада Србије заслужује признање што је, након што је у протекле три године Парада била забрањена из безбедносних разлога, створила услове да се Парада одржи, и није устукнула пред претњама нетолерантне мањине“, саопштио је Лидингтон.
Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Петер Буркхард, оценио је да одржавање Параде поноса представља још један корак Србије у правцу усвајања међународних стандарда у остваривању основних људских права на слободу окупљања и изражавања.
„Честитамо и грађанима и властима на томе што је једна друштвена група могла мирно да оствари ова своја права“, рекао је Буркхард Танјугу.
Истакао је да је мултикултурална држава попут Србије у прилици да слави своју разноврсност и да на тој основи гради снажно демократско друштво.Опуномоћеник немачке владе за људска права Криштоф Штресер рекао је да је Парада поноса важан сигнал за приступне преговоре Србије са Европском унијом и да тиме Влада Србије испуњава задатак да грађанима гарантује право слободе, мишљења и окупљања и да их заштити од група спремних на насиље.
Штресер, који је учествовао на Паради поноса, изразио је задовољство што је одржан тај скуп и искористио прилику да као учесник изнесе своју подршку српској и међународној ЛГБТ заједници и демонстрира против друштвених предрасуда и изолације.
Заштитник грађана Саша Јанковић задовољан је због тога што је у Београду без већих инцидената одржан Геј прајд, симболична шетња којом се скреће пажња на проблеме ЛГБТ особа, и позвао на престанак њихове дискриминације.
Заштитник је посебно захвалио припадницима полиције и других државних служби и органа који су, како је истакао, „показали да, када постоји политичка спремност, људска права не морају бити жртвована зарад безбедности“, јавља Бета.
Јанковић је навео да је њихов допринос тим већи што су „тај велики задатак обавили усред борбе за своја синдикална права, чиме су показали да им је дужност изнад свега“.
Градоначелник Београда Синиша Мали захвалио је Београђанима што су одговорност, толеранција, поштовање људских права и слобода слика и порука која су данас послате из Београда у свет.
Мали је у изјави Танјугу, након успешно завршене Параде поноса, рекао да је поносан што је на челу града који може да се мери са великим светским градовима – града који је престоница државе која тежи да буде део ЕУ и која је показала да је јака и да се у њој поштују Устав и права свих грађана.
Демократска странка је поздравила одржавање Прајда изразивши наду да ће за сваки следећи бити потребно далеко мање безбедносних снага.
„ДС поздравља одлуку свих оних који су раније били нетрпељиви према припадницима других народа, националним и осталим мањинама, што су увидели и признали право других на слободно окупљање и изражавање мишљења, за шта се Демократска странка залагала од оснивања“, наводи се у саопштењу те партије.
Лига социјалдемократа Војводине оценила је да је веома важно што је држава омогућила поштовање сопственог Устава, а тиме грађанима гарантовала безбедност и право на слободно окупљање.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com