Поплаве прете насељима, прве жртве

3007489_poplave-t2
Прве жртве поплава. У Умчарима се ноћас утопила једна особа. Спасилац нестао у бујици код Тополе и још се трага за њим. Влада прогласила ванредну ситуацију на територији целе Србије. Надлежни апелују да се поштују наредбе за евакуацију!
Водена стихија однела је и прве жртве. Киша не престаје да пада, а водостаји река и даље расту. Надлежни апелују да се поштују наредбе за евакуацију. Влада је прогласила ванредну ситуацију на територији целе Србије. У угроженим подручјима обустављена је настава у основним и средњим школама. Бројни путни правци су блокирани, а обустављен је саобраћај на пругама Београд – Бар и Београд – Ниш.Најкритичнија ситуација је на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа.
МУП је потврдио да је на снази ванредна ситуација у градовима Ваљеву, Шапцу, Лозници, Чачку, Зајечару и општинама Осечини, Коцељеви, Лајковцу, Убу, Љигу, Горњем Милановцу, Малом Зворнику, Пожеги, Владимирцима, Косјерићу, Обреновцу, Лучанима, Мионици, Рачи и Дољевцу. У међувремену, ванредна ситуација проглашена је у граду Ужицу и Јагодини и општинама Трстенику, Свилајнцу, Рековцу и Житишту.
У Умчарима се ноћас утопила једна особа и то је прва жртва поплава у Београду, саопштио је градоначелник Београда Синиша Мали.
После седнице Градског штаба за ванредне ситуције којој су присуствовали и премијер Александар Вучић и директор полиције Милорад Вељовић, Мали је апеловао на грађане да слушају и поштују савете надлежних органа како се убудуће такви случајеви не би дешавали.
„Имамо и прву жртву. У Умчарима се утопила једна особа, зато што није слушала надлежне органе који су је саветовали да треба да се евакуише из куће. Наш примарни циљ је да избегнемо такаве случаје“, рекао је Мали и подвукао да грађани, уколико се евакуација нареди послушају надлежне органе око начина евакуације.
Мали је рекао да су на територији града најугроженија подручја Лазаревца, Обреновца и Гроцке.оком ноћи река Чемерница у Прељини код Чачка пробила је бедеме и поплавила на стотине домаћинстава. Дописница РТС-а јавља да је најкритичније је у Прељинској Балузи где је у току евакуација око 200 грађана. Грађани се евакуишу чамцима а биће укључени и хеликоптери како би се извукли грађани из неприступачних кућа.
Излила се река Чемерница па је поплављено на десетине кућа и објеката. До овог места не може да се стигне из правца Чачка па и то отежава евакуацију. Евакуисани грађани биће смештени у просторије основне школе „Свети Сава“у Чачку.
Западна Морава у Чачку расте из часа у час а вода је стигла и до спортске хале. Још увек није угрозила заштитне бедеме. Грађани постављају додатне џакове са песком како би спречили поплаве.
До Чачка тренутно може да се стигне једино из правца Ужица и старим путем из Краљева. На терену су екипе Сектора за ванредне ситуације и Жандармерије који помажу у евакуацији грађана. Градски штаб за ванредне ситуације донео је одлуку о прекиду наставе у школама а од сутра до понедељка неће радити ни вртићи.У општинском штабу у Лучанима кажу да је ноћас пробијен заштитни бедем у Ђераћу и да је вода продрла према стамбеним објектима на левој страни пута.
Спречавање продирања воде није могуће јер је код пробијања бедема вода однела део врећа са песком и три постављене заштитне бране. У месној заједници Вича угрожено је 12 домаћинстава а у две куће вода је ушла.
Због прекида саобраћаја на путевима Штаб је донео препоруку да школе у Лучанима и Вичи обуставе наставу.
Становници општине Љиг остали су без струје и воде, поплављене су и куће, па су поједини житељи спас морали да потраже на крововима.
„Стање је катастрофално. Трафо станица је искључена јер је поплављена, а поплава је оштетила цеви за водоснабдевање“, рекао је Танјугу председник општине Љиг Миодраг Старчевић.Дом здравља не ради јер је под водом, не раде ни школе ни вртићи, потопљено је око 800 хектара ораница, а у пет месних заједница уништени су путеви, па до тих села не може да се дође.
Ноћас се излила Колубара и поплавила главне градске улице у Ваљеву. До сада је евакуисано стотинак људи, од којих је 20 смештено у касарни, а остали су отишли код родбине и пријатеља. Из Казнено-поправног дома и Истражног затвора евакуисани су затвореници.
У прекиду су главни путни правци. Затворени сви мостови преко Колубаре. Једино још увек ради мост на обилазном путу за Ужице у приградском насељу Горић.
Колубара је током ноћи надмашила историјски максимум, а Јадар је поплавио готово целу варош Осечина. Угрожена подручја је посетио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
У свих осам општина Мачванског округа проглашена је ванредна ситуација.
Најкритичније је било коцељавачком крају, где је и даље две трећине насеља под водом.
Река Тамнава током протекле ноћи поплавила је центар Коцељеве, а бујица је однела мост на регионалном путном правцу из те општине ка Ваљеву. По Коцељеви може кретати само чамцима.
На подручју општине у току је евакуација становништва а тренутно је исељено око 50 породица, док школе и вртићи данас неће радити.
У сарадњи са Војском, Сектор за ванредне ситуације ће предузети неопходне мере да би се допремиле основне животне намирнице.
У лозничком крају у току је евакуација угроженог становништва у шест насељених места. Преко 5.000 кућа је поплављено, скоро 20.000 становника је угрожено, док се до 7.000 људи у насељима Стража, делу Јелава, Лешнице и Доњег Добрића може прићи једино чамцима.
Проблема има и у снабдевању електричном енергијом. Поплављено је 40 мањих трафо станица док је још петнаестак угрожено. У прекиду су и путни правци од Лознице према Ваљеву, Крупњу, Љубовији и Шапцу.
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обилази Ибарској магистралу код Коцељеве, где је блокиран саобраћај и у току је пружање помоћи угроженом становништву.
Министарка и њени сарадници затекли су код скретања за Црљене поплављен пут и цело насеље и једну девојку, мештанку, која је молила за помоћ, јер су и њена три брата била заробљена у кући под водом.
Михајловићева је обавестила службу за спасавање из састава Републичког штаба за ванредне ситуације, који су убрзо стигли и чамцем кренули у евакуацију мештана тог насеља.
У Шапцу је због изливања канализације услед обилних падавина угрожено око 100 домаћинстава, а најкритичније је у Улици краља Милутина.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com