Поплаве, укор за локалне самоуправе

2969465_vojska-v-t
Немар, недовољна координација институција, лош рад појединих јавних предузећа, али пре свега дела локалних самоуправа, главни су кривци што се поново проглашава ванредна ситуација у општинама које су и раније биле плављене. То је један од закључака Штаба за ванредне ситуације, којим је председавао премијер, а присуствовало девет министара.
Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије наложено је да појача мере одбране од поплава, а Хидрометеоролошком заводу да на свака два сата извештава надлежне о временској прогнози. Такође, договорена је и помоћ за најугроженије.Влада поручује да ће учинити све што може, а апел и укор иду ка локалним самоуправама.
Премијер Ивица Дачић подвлачи да се у неким срединама више улагало у заштиту дивљих насеља и орница, него насеља у оквиру градова.
„Не може се река бранити целим током. Може где има пара у развијеним државама, али не могу сад ти људи да очекују да ће из Зрењанина отићи да баце чакове тамо код мене у Житорађу. Мора да сангажује мало локална самоуправа, у смислу подстицања људи да то раде“, каже Дачић.
На седници Штаба, видно резигниран министар одбране Небојша Родић, упитао је: Како је могуће да се истим општинама, трећи пут исто дешава?
„Висину штете одредиће локалне комисије. Доћи ће код нас на плаћање, ићи ће из буџета и ја то разумем. Нису знали људи у Лучанима поштено да ми објасне где је новац завршио од 2001. Кажу, не знам, а ништа није урађено“, наводи министар Родић.
Мада су присутни на седници Штаба сагласни да киша и снег нису једини кривци за ситуацију – министри грађевине и саобраћаја, ипак, имају разумевања за локалне власти.
„Људи су уништени, ја не треба сад да вам причам да су остали без ичега у току ноћи. Не можемо сад јурити кривца у једној општини, ако сељак нема са чим – однела му бујица сено, има стоку која гладује. Мора из робних резерви да се види, да се да хране, концентрата, брашна – да ти људи преживе, да стока преживи, да се то не уништи и не покоље“, каже министар Велимир Илић.
Министар Александар Антић подсећа да је штета причињена у најсиромашнијим општинама. „Њихова средства су једва довољна за основне потребе, морамо више обратити пажњу на те средине“, додаје министар саобраћаја.
Ванредна седница Штаба показује да заказују и нека јавна предузећа. Део штете, констатују, могао је да буде избегнут.
„Када говоримо о дистрибутивној мрежи ЕПС-а, показало се да неурађени ремонти, лоша координација привредних друштава и редовне активности које су морале да се ураде – нису урађене“, истиче министарка енергетике Зорана Михајловић.
Надлежни су извештаје поднели у сат и по. Чуло се да ће наредних дана већи проблем бити отапање снега него киша, да је Црвени крст већ допремио помоћ најугроженијима и да објекти културе нигде нису угрожени.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com