Проглашена тродневна жалост у Србији

za
Влада прогласила 21, 22, и 23. мај за дане жалости због катастрофалних поплава. Размере катастрофе која је погодила Србију десетоструко су снажније него што је то у осталим земљама региона, али надам се да се по броју жртава то неће видети, каже премијер Александар Вучић. У Обреновцу је досад пронађено 14 тела, од чега је, према расположивим подацима, половина умрла природном смрћу, саопштио је Вучић.
Премијер је на седници Владе отвореној за јавност рекао да су обдукције до сада пронађених тела у току, а резултати ће бити јасно предочени.
Командант Жандармерије је, заједно са рониоцима, данас у Обреновцу и на страни града где је вода плића претраживаће терен како би проверили да ли има још жртава.
Вучић је упозорио и да опасност још није прошла.
„Помислили смо због опадања водостаја да смо близу краја, али леђне воде и натопљени бедеми донели су још проблема“, објаснио је Вучић.
Напоменуо je да су предузете све мере како би се ТЕНТ „А“ одбранио и од Саве и од леђних вода, па је „направљено својеврсно острво око електране“.
Захвалио је становницима Забрежја који су прихватили евакуацију и напоменуо да се не очекује ништа ни приближно ономе што се десило у првим данима кризе.
Вучић каже да ће последице од поплава сигурно бити више од 0,64 одсто БДП, што је услов да се аплицира за помоћ из Фонда солидарности Европске уније.
Материјална штета у Србији је неупоредиво већа него у земљама региона, па нема потребе да се за помоћ пријављујемо са неким другим, каже Вучић.
Министрима који се директно баве евроинтеграцијама и финансијама и економијом премијер је наложио да припреме додатну документацију и уложе напор како бисмо аплицирали за те фондове.
Поред тога, Србија ће покушати да повуче 30 милиона евра за које нисмо имали пројекте.
Премијер је рекао да су штете огромне, али је локалне самоуправе упозорио да им „не падне на памет да варају своју државу“ и да приказују веће штете и траже помоћ већу него што је потребно.
Вучић је најавио да ће бити три или четири контроле за сваку пријављену штету, али и обећао да ће људима бити надокнађено све што су изгубили.
Премијер је захвалио свим грађанима који су до сада помогли, али је истакао да ће и на даље бити неопходни прилози и грађана и компанија из Србије, јер помоћ ЕУ неће бити довољна.
Након излагања Александра Вучића о актуелној ситуацији на терену и свему што је учињено током протеклих дана на збрињавању становништва са поплављених подручја, премијеру су реферисали министри који су оценили да је, петог дана поплава ситуација у Србији углавном под контролом у свим секторима.
Министар финансија Лазар Крстић најавио је да ће бити формирана канцеларија за хуманитарну помоћ и истакао да је до затварања платног промета синоћ уплаћено око шет милиона евра помоћи.
Како је истакао, санирање последица поплава радиће се уз координацију са општинама, кроз ребаланс буџета, али и кроз друге механизме.
Према Крстићевим речима, значајно су поједностављене процедуре па се не наплаћује царина на хуманитарну помоћ, како би лекови и храна стигли на време онима којима је потребна.
Министар је апеловао на оне који из иностранства шаљу хуманитарну помоћ да је најаве како бисмо било што спремнији за преузимање.
Акција сакупљања новца проширена је и на друштвене мреже како би што више људи у иностранству сазнало да је катастрофа која нас је задесила светских размера, рекао је Крстић на седници Владе.Министарка саобраћаја Зорана Михајловић рекла је да се ради на набављању грађевинског материјала потребног за санацију штете. Михајловићева је напоменула да је у поплавама уништено 3.000 километара путне мреже и оценила да је велики проблем пруга Београд-Бар која је прекинута на три места.
Министар без портфеља за ванредне ситуације Велимир Илић је рекао да на терену има много угинуле стоке која се уклања, али и да је потребно што више калорифера за сусење владе у објектима из којих се вода повукла.
За обезбеђивање калорифера премијер је задужио министра за спољну и унутрашњу трговину Расима Љајића.
Министар омладине и спорта Вања Удовичић је рекао да је у том ресору све под контролом, да штета јесте велика, али да је мобилисано више од 200 омладинаца који се у овом тренутку налазе у Обреновцу.
Удовичић је захвалио свим спортистима, пре свих Новаку Ђоковићу и Дејану Становковићу, који су у последња два три дана сакупили огромна средства и подстакли, како је рекао, друге да учествују у акцији донирања у роби, медицинским средствима и новцу.
Министар здравља Златибор Лончар је упозорио да озбиљан период тек предстоји и да ће то министарство и у наредном перидоу радити 24 сата. Отворен је бесплатан телефон 0800 22 33 на којем се могу добити информације о томе шта радити са храном, кућама и становима. У Београду није доказано постојање шуге, рекао је министар, али је потврдио да постоји неколико случаја са вашкама.Министар рада и запошљавања Александар Вулин је рекао да то министарство има два угрожена објекта – геронтолошке центри у Обреновцу и Крупњу, али да су сви корисници тих центара добро, да евакуације није било. Посебно је истакао рад психолошких тимова са жртвама поплава.
Министар привреде Душан Вујовић истако је да је неопходно убрзати процедуре јавних набавки за лекове и хемијска средства за дезинсекцију, наводећи да је тај захтев добио од војске и других санитетских тимова.
Премијер Вучић је наложио да се направи предлог како да се те процедуре убрзају.
Министар Вујовић је такође нагласио да су Светска банка и Европска банка предложиле да преусмере средства за реконструкцију за намене санирања штета од поплава. С обзиром на то да уговори још нису ратификовани, до четвртка ће бити припремљен предлог
Вучић је предложио да у обнови земље буде ангажована домаћа индустрија и да се о томе мора водити рачуна.
Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић истакла је да се тренутно ради на дезинсекцији терена и уклањању тела угинулих животиња и да је тај посао под контролом.
Нагласила је да за сада имамо довољне количине средстава за дезинскецију, али проблем је лагеровање нове количине које не знају где да лагерују.
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је оценио да је ситуација укупно под контролом истакавши несебично ангажовање свих припадника МУП-а.Стефановић је навео да је дао налог да се делује и превентивно али и репресивно и да се најоштрије санкционише сваки покушај пљачке и криминала.
Додао је да се ради на ојачавању насипа код Обреновца, Шапца, Сремске Митровице. Захавлио је свим припадницима МУП-а, младима са Академије и посебно припадницима Сектора за ванредне ситуације који су, како је рекао, дали пример свима како се ради.
Министар одбране Братислав Гашић поручио је да ће Шабац и Сремска Митровица бити сачувани „без обзира на злураде коментаре“.
Гашић је додао да се полако ради повлачење снага како би се укључиле у асанацију, што би требало да се ради заједно са Минстарством пољопривреде.
Министар правде Никола Селаковић је говорио о угрожености објеката судова и Казнено поправних завода али и нагласио да се у тим заводима организује припрема хране за људе на насипима.
Поручио је и да ће се у овој ситуацији свако кривично дело крађе квалификовати како кривично дело тешке крађе..
Министар енергетике Александар Антић је рекао да струју фактички сви имају, али да криза у Костолцу још није прошла и да тамо нема проблема са Млавом већ са делом који се одвојио.
„Чинимо велике напоре и верујем да ћемо издржати. Имамо алтернаритве ако крене нешто по злу. Потребне су нам пумпе, пумпе, пумпе…“, нагласио је Антић.Антић је додао да ако буде све у реду са повратним таласом, за викенд би могла да буде покренута производња у ТЕНТ-у.
Гувернерка НБС Јоргована Табаковић навела је да се све донације евидентирају да се по питању јавних набавки доставаљају сви подаци појединачно.
„Нити смо варалице нити ћемо варати око начина трошења средстава“, рекла је Табаковићева.
Премијер је додао да ћесве проћи кроз Министарство финансија, доћи и на његов сто и да ће се видити строга контрола добијених и утрошених средстава. Тачно ће се знати где је сваки динар отишао, поручио је Вучић.
Министар културе Иван Тасовац обавестио је Владу Србије да је у заводима и архивама културе могуће проценити штету када се вода повуче, да у овом тренутку имају тачне податке о свему где се шта догодило и да се информације добијају на два сата.
Тасовац је рекао да су успостављени контакти са међународним организацијама које могу да доставе ургентну помоћ без процене. Апеловао је да се појединачне акције координишу са Црвеним крстом и Центром за ванредне ситуације.
Најавио је да је у припреми неколико међународних хуманитарних акција, као и акција „Телетон“ у сарадњи са РТС-ом, која ће бити одржана 25. маја.
Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обавестила је владу да делегација Србије сутра путује у Брисел.
Тамо ће разговарати о могућностима коршићења Фонда солидарности ЕУ и додала да је већ сада могуће рећи да је Србија испунила услов за коришћење ових средстава јер је премашена штета од 0,64 одсто БДП-а.
Премијер приметио да је Србија само у јавним предузећима премашила поменути износ, а да притом није било помена о штети коју су претрпели путеви, коридори, аеродром, као ни штети у пољопривреди Србије.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com