Путин и Порошенко у Минску

3171650_putin-i-porosenko-t
Владимир Путин, Александар Лукашенко и Нурсултан Назарбајев – председници Русије, Белорусије и Казахстана, земаља које чине Евроазијску царинску унију, састаће се у Минску са украјинским председником Петром Порошенком.
Састанку у белоруској престоници присуствоваће и високи званичници Европске комисије, укључујући и шефицу европске дипломатије Кетрин Ештон и европске комесаре за трговину и енергетику, Карела де Гухта и Гинтера Етингера, саопштила је прес служба руског председника, а преноси Танјуг.
Путинов прес секретар Дмитриј Песков рекао је да ће руски председник имати бројне билатералне сусрете, а није искључио могућност да Путин разговара и са украјинским председником.
„Има много тема за разговор – украјинска криза, ужасна хуманитарна катастрофа на истоку земље и важност примирја“, указао је Песков, а преноси Итартас.
Навео је и да би Путин и Порошенко могли да разговарају и о проблемима у билатералним односима, посебно у погледу потписивања Споразума о придруживању ЕУ са Украјином будући да, како је објаснио, то задире и у енергетску сферу.
Уколико се Путин и Порошенко састану данас у Минску, то би био њихов први директан сусрет, не узимајући у обзир кратак сусрет двојице лидера у Француској у јуну, којем су тада присуствовали и немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд.
Ештон је изјавила да састанак Путина и Порошенка представља добру могућност за решавање украјинске кризе и да она не сме бити пропуштена.
Она је истакла да је важно да Украјина има добре односе са чланицама ЕУ, али и са Русијом.
Из ЕК је саопштено да би у Минску могла да се нађе као тема и обнављање разговора о томе да Украјина настави да купује руски гас.
Говорећи о састанку Евроазијске царинске уније у Минску, Песков је указао да ће незаобилазна тема бити „катастрофална ситуација“ у Доњецку и Луганску, али да се главна тема тиче односа те организације са Украјином после њеног потписивања Споразума са Бриселом.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је јуче да је важно да се састанак у Минску искористи за решавање ситуације на југоистоку Украјине.
„Сви учесници су сагласни да политички дијалог мора бити покренут. Скуп у Минску није једини који може да буде искоришћен у том циљу, спомиње се и састанак у Женеви (уз учешће ЕУ, САД, Русије и Украјине)“, рекао је Лавров и додао да је руска страна спремна на „сваки формат који ће да обезбеди резултате“.
Порошенко је, уочи доласка у Минск, рекао да планира да се сагласи око мирног решења за Украјину, а његова прес служба је саопштила да он долази у Белорусију са „три моћна представника ЕУ“ како би разговарали о миру.
„Украјински народ и ја имамо чврст став о значају покретања украјинског мировног плана“, рекао је Порошенко.
Немачка канцеларка Ангела Меркел и украјински председник Петро Порошенко разговарали су данас, неколико сати пред почетак кризног самита у Минску, преносе данас немачки медији, позивајући се на наводе из Кијева.
Порошенко је, како се каже, информисао Меркел о погоршању ситуације у источној Украјини и разговарао са њом о путевима за мирно решење конфликта, као и о превременом распуштању украјинског парламента, које је отворило пут за одржавање превремених избора 26. октобра.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com