Русија признала Крим

Скупштина Крима усвојила Резолуцију о независности и обратила се Москви за пријем у Руску Федерацију. Путин потписао указ о признавању Крима. Власти полуострва траже од свих држава света да признају независност Крима. Кијев мобилише 40.000 резервиста. ЕУ усвојила пакет „казнених мера“ према Русији.
Врховни совјет (скупштина) Крима усвојио је на ванредној седници Резолуцију о независности и обратио се Русији за „пријем Републике Крим у састав Руске Федерације“, јавиле су руске агенције.Скупштина се, такође, обратила Уједињеним нацијама и свим државама света да је признају.
За тај предлог гласало је 85 посланика кримске скупштине, наводи Итартас.
На Криму је јуче одржан референдум о статусу на ком је 96,7 одсто бирача гласало за уједињење са Русијом, а 2,51 одсто бирача за Крим као део Украјине.
Градско веће Севастопоља је на ванредном заседању једногласно донело одлуку о уласку у састав Русије у својству града са специјалним статусом, објавила је агенција Итартас.
Све јединице украјинске војске на Криму биће расформиране у оквиру национализације украјинске државне имовине, рекао је председник кримске скупштине Владимир Константинов.
„Јединице војске биће расформиране. Шта је са онима који хоће да живе овде? Нема проблема. Размотрићемо случај свих који се закуну на лојалност“, рекао је Константинов после седнице парламента, пренео је АФП.
У међувремену, украјински парламент усвојио је председнички декрет о спровођењу делимичне мобилизације која ће обухватити 40.000 резервиста, у настојању да се појачају украјинске војне снаге у кримској кризи.
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Андриј Парубиј рекао је посланицима Врховне раде да ће 20.000 резервиста бити распоређено у оквиру оружаних снага, а остатак ће бити ангажован у саставу новоформиране Националне гарде, пренео је Ројтерс.
Савет министара спољних послова ЕУ увео је санкције одговорнима за ситуацију на Криму, а мере укључују рестрикцију путовања и замрзавање имовине, саопштено је у Бриселу.
Савет министара је одлучио да „у светлу развоја догађаја прошле недеље и одсуству резултата“ у смиривању ситуације на Криму, уведе мере против особа „одговорних за акције које подривају или прете територијалном интегритету, суверенитету и независности Украјине, укључујући акције у вези са будућим статусом било ког дела територије који је супротан украјинском уставу“, као и особа и ентитета који су са њима повезани.
У закључцима Савет снажно осуђује одржавање референдума на Криму о придруживању Русији, што је, како се наводи јасно кршење Устава Украјине.“Послаћемо јасан сигнал Русији да мора да поштује међународно право“, рекла је новинарима јутрос висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која председава састанку.
Русија је усамљена у признавању референдума на Криму, рекао је портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел, преноси Ројтерс.
Европске санкције, које обухватају забрану издавања виза и замрзавање имовине, како је раније најављено, усмерене су према функционерима кримских власти који су учествовали у расписивању референдума, као и према особама из најближег окружења руског председника Владимира Путина.
Генерални секретар УН Бан Кимун је „разочаран и забринут“ после недељног референдума о припајању Крима Русији и нада се да ће се наћи политичко решење које ће подразумевати поштовање целовитости и суверенитета Украјине.
Бан Кимун је позвао све стране да „појачају своје напоре и раде на конструктиван начин у прилог мирном решењу кризе“, рекао је портпарол генералног секретара у изјави новинарима у седишту УН у Њујорку.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com