Peticijom pokušavaju da vrate sud

Na poslednjoj sednici  Skupštine opštine Bogatić pročitana  je  peticija nezadovoljnih sudija, tužilaca i radnika nekadašnjeg suda, koju su uputili ministru pravde. Neposredni povod za ovu reakciju je  predlog radne grupe  Ministarstva pravde da, nakon što je pre tri godine ukinut sud u Bogatiću, uskoro bude ugašena i sudska jedinica.

 Da podsetimo, reformom pravosudja 2009. godine tadašnji Opštinski sud u Bogatiću, uprkos više od osam decenija dugoj tradiciji  je ukinut, a u Bogatiću formirana sudska jedinica Osnovnog suda iz Šapca.

 Na sednici skupštine ovo pitanje je, u okviru odborničkih pitanja,  otvorio predstavnik Socijalističke partije Srbije Živan Jakšić, koji je tada rekao:

Zivan-Jaksic-o-sudu.mp3

Gašenje Opštinskog suda je bilo neopravdano, smatra sudija Radiša Ljubanić, koji je za Dnevnik Radio Nešvila izneo i više argumenata.

Radisa-Ljubanic-o-sudu.mp3

Ukoliko se ukine i sudska jedinica u Bogatiću, 26 zaposlenih – sudije, stručni saradnici i administrativni radnici morali bi svakodnevno da putuju u Šabac – navodi se, izmedju ostalog u peticiji koji su radnici uputili ministru pravde Nikoli Selakoviću.
Za skupštinskom govornicom, medjutim, umesto da, pošto je reč o veoma važnom pitanju, zaborave partijsku pripadnost, pojedinici odbornici su se iz partijskih rovova optuživali.
Ipak, iako je o ovoj temi raspravljano u okviru poslednje tačke dnevnog reda, odnosno u okviru odborničkih pitanja, nedvosmslen zaključak je da se podrži inicijativa da se Bogatiću vrati osnovni sud ili makar zadrži sudska jedinica. Jednu takvu inicijativu odbornici su već podržali na jednoj od ranijih sednica.
O tome je govorio  Aleksandar Ilijašević, predednik Skupštine opštine, dok je Slobodan Savić, predsednik Opštine Bogatić upoznao prisutne odbornike o naporima koji su učinjeni i nagovestio šta će se dalje preduzimati.
Ilijasevic-i-Savic-o-sudu.mp3

Inicijativu je, u izjavi za Dnevnik Radio Nešvila podržao Dragomir Jocković, jedan od desetak advokata u Bogatiću, koji smatra da je lokalna samouprava morala da uloži više napora za vraćanje suda.

Dragomir-Jockovic-o-sudu.mp3