8. MART! Dame, srećan praznik!

Osmi mart – Dan žena, u Jugoslaviji je bio najznačajniji praznik posvećen, kako se to tada govorilo, drugaricama jer u to vreme dama i gospođa, barem zvanično, nije bilo.

Majke su se osamdesetih prošlog veka u SFRJ utrkivale koja će dati skuplji poklon učiteljici i vaspitačici, po mogućstvu naručen iz inostranstva, nešto čega ovde kod nas nije bilo da se kupi.

Mlađe dame odavno su prešle na Dan zaljubljenih, a Osmi mart se obično poštuje kad je reč o učiteljicama, vaspitačicama, medicinskim sestrama ili koleginicama po firmama kojima se na današnji dan obično ukaže mali znak pažnje poput cveta, čokoladica, bombona…

Boljestojeće firme na ovaj dan ženskom delu zaposlenih obično poklone parfem, vaučere za kupovinu u kozmetičkim ili poznatijim radnjama sa garderobom. Neke dame tom svotom koja obično iznosi oko 3.000 dinara časte sebe a ima i onih kojima te pare dobro dođu da se nakupuju dečjih pelena, praškova za veš i omekšivača.

Mnogim roditeljima osnovaca i mališana koji idu u obdaništa početak marta svake godine donese istu muku, šta kupiti vaspitačici, odnosno učiteljici ili razrednoj nastavici za Dan žena 8. mart?