Advokati obustavili rad na nedelju dana

Zbog ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu, advokatske komore Srbije i Beograda su najavile da će od danas 30. jula, potpuno obustaviti rad na nedelju dana i da će dati novčanu nagradu onome ko tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju o počiniocima tog zločina.
„Ubistvo advokata Miše Ognjanovića na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost. Ovo ubistvo je samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen“, saopštile su Advokatske komore.
Kako su naveli, cilj njihove obustave rada je slanje jasne poruke jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se advokatura neće miriti s takvim slučajevima. Advokati traže od tužilaštva i policije da smesta angažuju sve kapacitete da bi se rasvetlilo to ubistvo.
Oni su najavili i da će zatražiti hitne sastanke s ministrima unutrašnjih poslova i pravde, Nebojšom Stefanovićem i Nelom Kuburović, da bi se „sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim“.
„Tim bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog nalaženja počinilaca čime bi se poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno“, objasnili su u saopštenju.
Poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je na Novom Beogradu, dok je njegov sin u pucnjavi ranjen.
Sin ubijenog advokata pogođen je u ruku i ekipa hitne pomoći prevezla ga je u Urgentni centar, a njegovo stanje je stabilno.
Ognjanović je bio u pravnom timu Luke Bojovića, jedan od branilaca Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a bio je i branilac Đorđa Prelića, jednog od optuženih u slučaju ubistva Brisa Tatona.
Ministarstvo pravde najoštrije osuđuje ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića, kao i ranjavanje njegovog sina i apeluje na nadležne državne organe da preduzmu sve neophodne mere iz svoje nadležnosti kako bi se u najkraćem roku utvrdili motivi, kao i počinioci ovog tragičnog događaja.
Navedeno je da tokom obustave rada advokati neće ići na ročišta za glavnu raspravu niti na pretrese pred sudovima (na suđenja), da neće postupati pred tužilaštvima u istražnom postupcima ili postupcima pregovora za sporazum o priznanju krivice ili oportuniteta.
Takođe neće postupati pred organima javne uprave, niti pred javnim beležnicima i izvršiteljima, kao ni pred policijom u prekršanim postupcima.
„Međutim, advokati će postupati u slučajevima hapšenja, osnosno prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom zbog određivanja pritvora“, rekao je Tintor, objašavajući da advokatura ne želi da blokira proces u trenutku kada traži da se proces ubrza.
Takođe advokati će dostavljati sudu, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati radnje koje su vezi sa nastupanjem prekluzivnih rokova (kada postoji mogućnost trajnog gubljenja prava u slučaju propuštanja roka) i zaštitom maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja.
Ocenjeno je da je ubistvo advokata jednako situaciji kada bi došlo do ubistva sudije ili tužioca, te da ako se ne reaguje, „u narednom periodu bi neko mogao da pomisli da može da ubije sudiju ili tužioca“.
Što se tiče raspisivanja nagrade za građane za informacije o izvršiocima ubistva, ona će tek biti određena odlukom Upravnog odbora AKS.