Aktivistima Grinpisa menjaju zatvor

GrinpisTridesetak aktivista Grinpisa i članova ledolomca „Artik Sanrajz“, koji su uhapšeni u septembru, na putu su ka pritvorskoj jedinici u Sankt Peterburgu.Kako prenosi Ria Novosti, uhapšeni aktivisti napustili su pritvorsku jedinicu u Murmansku i u novi zatvor trebalo bi da stignu do utorka popodne.
Oni su uhapšeni 19. sptembra u severnom delu Barencovog mora prilikom pokušaja da održe protestna naftnoj platformi „Prizrazlomnaja“.
Pres sekretar „Grinpisa“ u Rusiji Marija Favorskaja kazala je da ima informaciju da su jutros u 9.10 sati po moskovskom vremenu advokati “ Grinpisa“ došli u Murmanski zatvor gde im je zvanično saopšteno da je posada ledolomca već u vozu, na putu ka Sankt Peterburgu.
Prebacivanje osumnjičenih je ranije najavila Istražna komisija Rusije uz objašnjenje da će se na taj način olakšati prevođenje dokumenata i proces odbrane za sve privedene, jer su među uhapšenima državljani 18 zemalja.
Svi privedeni optuženi su za huliganstvo za šta je maksimalna predviđena kazna pet godina zatvora ako se tretira kao delo pojedinca i sedam godina ako optužnica bude tretirala akciju „Grinpisa“ kao huliganstvo organizovane grupe.
Hapšenje aktivista izazvalo je veliku međunarodnu pažnju, ali i tužbu Holandije protiv Rusije pred Međunarodnim sudom UN za morsko pravo preko koga ova zemlja zahteva da Rusija vrati „Arktik sanrajz“ koji je plovio pod holandskom zastavom i da oslobodi sve uhapšene.
Rusija je izašla sa zvaničnim stavom da odluku neće priznati i optužila Holandiju da je svojim nečinjnenjem značajno doprinela čitavom incidentu.Odluka Međunarodnog tribunala očekuje se 22. novembra.