Bogatić i Bijeljina u zajedničkom projektu energetske efikasnosti

Zajednički projekat Bogatića i Bijeljine pod nazivom „Bogatić i Bijeljina – zajedno na putu ka energetskoj nezavisnosti povećanjem energetske efikasnosti i promocijom korišćenja obnovljivih izvora energije“ dobio je podršku delegacije Evropske unije u Srbiji. Evropska unija će za njegovo sprovodjenje iz fondova prekogranične saradnje izdvojiti 574.000 evra. Opštini Bogatić je opredljen deo granta u iznosu 324.000 evra. Realizacijom ovog projekta u narednom periodu će se stvoriti preduslovi za efikasniju eksploataciju obnovljivih izvora, pre svega biomase i geotermalne energije

Kada je u pitanju opština Bogatić, akcenat je stavljen na biomasu kao obnovljivi izvor energije. Tim grada Bijeljine će se baviti solarnom energijom. Medjutim, timovi će pokrivati i teren Mačve i Semberije. Veći broj poljoprivrednika putovaće u austrijski grad Gising, gde će se uveriti u energetsku efikasnost i nezavisnost koju su oni ostvarili u proizvodnji električne energije. Takodje, ispred Osnovne škole u Bogatiću biće instalirano drvo sa panelima na solarnu energiju, koje omogućava punjenje mobilnih telefona.
– Implementacija projekta krenuće početkom 2013. godine i trajaće 18 meseci. Sama realizacija ovog projekta ne stvara ništa konkretno u fizičkom smislu. Ključni produkt implementacije projekta je dobijanje studije o opravdanosti i održivosti. To je veoma važno, jer kada posedujete takav projekat onda imate mogućnost da konkurišete i potražujete sredstva za različite investicije, ne samo od fondova Evropske unije, već i ministarstva energetike – rekao je Slobodan Savić, predsednik Opštine Bogtić, gostujući u “Dnevniku Radio Nešvila”.
Enegana na biogas naredne godine 
Kada je reč o eksplataciji obnovljivih izvora energije, u opštini Bogatić se trenutno radi na dva koloseka – ističe Savić. To su projekti toplifikacije javnih ustanova, za koji je dobijena studija izvodljivosti, i izgradnja postrojenja na biomasu koje će proizvoditi električnu energiju. Ovu investiciju finansira špansko-francuska kompanija, dok je opština dužna da obezbedi prostor za gradnju.
– To je postrojenje kapaciteta 50 megavata i podrazumeva proizvodnju električne enerijge za izvoz. U početku će zapošljavati izmedju 60 i 70 radnika. S druge strane, ostvariće se kooperacija sa poljoprivrednim proizvodjačima koji će prodavati biljnu masu posle žetve. Takodje, njima će biti ponudjeno da koriste sekundarni proizvod ovog postrojenja, a to je organsko djubrivo – zaključio je Savić.
Savić navodi da su investitori rešeni da energanu sagrade do polovine naredne godine i prve kilovate struje proizvedu od biljnih ostataka naredne žetve.