Bolest devojčice Lane ujedinila Šapčane

465262_lana-01_ff
Bolest trogodišnje Šapčanke Lane Jokić ujedinila je stanovnike tog grada koji pokušavaju da novac za operaciju, 60.000 evra, prodajući igračke i postavljajući kutije za priloge.
Lana je ostala bez kiseonika tokom rođenja i zbog toga ima cerebralnu paralizu, čije je posledice moguće ublažiti operacijom u Sent Luisu (SAD).
Prikupljanje pomoći počeli su vlasnici šabačkih kafea odričući se dnevnog prometa, a pridružili su se učenici osnovnih škola, veliki tržni centri i organizatori manifestacija.
Vlasnik „Art kafea“ Milan Perić prikupio je za jedno veče 83.700 dinara. – To je nenormalno veliki pazar za moj lokal, ali Šapčani su pokazali da imaju dušu. Dve bake su za kafu ostavile 1.000 dinara, jedna gospođa je za flašicu vode za dete ostavila isto toliko novca, konobari su se odrekli dnevnica, a pojedini nisu ni mogli da sednu ali su ipak ostavili novac – kaže Perić i dodaje da građani očekuju da se i lokalna samouprava pridruži akciji.
U kafe-klubu „Baro“ za jedno veče prikupljeno je 45.000 dinara tokom nastupa pet lokalnih muzičkih sastava a novac su prikupljali i u kafeu „Urbano“.
„River klub“ organizovaće, u saradnji s Kancelarijom za mlade, 30. maja irsko veče a cena ulaznica biće 150 dinara.Kutija za donacije „šetala“ je i među navijačima Rukometnog kluba „Metaloplastika“ tokom derbija sa Crvenom Zvezdom a postavljena je i u tržni centar „Roda“.
Najoriginalniju ideju pokazali su učenici nižih razreda Osnovne škole „Janko Veselinović“ koji su pred školom prodavali svoje igračke.
Zvaničnu akciju ta i druge šabačke škole imaće od 9. maja kada će se u školskim dvorištima organizovati prodajne izložbe učeničkih radova.
Očekuje se da će najviše sredstava za operaciju biti prikupljeno tokom koncerta u Sportskoj hali „Zorka“ 14. maja, kada će nastupiti Amadeus bend, Tropiko bend, Lexington, Saša Kovačević, Seka Aleksić, Dženan Lončarević, In Vivo, Goca Tržan, Elitni odredi i Hari Mata Hari.