Bolje upravljanje opštinskom imovinom!

BOGATIĆ, VLADIMIRCI I MALI ZVORNIK UVODE EFIKASNIJI MODEL UPRAVLJANJA
OPŠTINSKOM IMOVINOM

Opština Bogatić, u saradnji sa partnerima–opštinom Vladimirci i opštinom Mali Zvornik organizuje konferenciju za novinare kako bi upoznala javnost sa aktivnostima i očekivanim rezultatima projekta „Efikasno upravljanje javnom imovinom–iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava“. Projekat se realizuje u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).
Opština Bogatić je jedna od 18 lokalnih samouprava u Srbiji kojoj su odobrena sredstva za finansiranje projekta u okviru prve komponente grant šeme programa Exchange 5. Ukupna vrednost projekta, koji je otpočeo u decembru 2018. godine i trajaće do juna 2020. godine, iznosi 193,198.28 evra, od čega je Evropska unija donirala 173.878,25 evra. Projekat „Efikasno upravljanje javnom imovinom–iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava“ je udružio opštine Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik u želji da unaprede sistem upravljanja opštinskom imovinom i na taj način podstaknu svoj lokalni ekonomski razvoj. Realizacija projekta podrazumeva sprovođenje niza aktivnosti u cilju uspostavljanja efikasnijeg modela upravljanja javnom imovinom u 3 opštine Mačvanskog okruga: od formiranja posebne jedinice opštinske uprave za upravljanje imovinom i usklađivanja lokalnih propisa sa nacionalnom regulativom u ovoj oblasti, preko edukacije zaposlenih u opštinskim upravama za upravljanje imovinom, nabavke računarske opreme i softvera za upravljanje javnom svojinom, do sprovođenja popisa i formiranja evidencije opštinske imovine. Pored ovoga, projekat će omogućiti upis podataka o opštinskoj imovini u Centralni registar Republičke direkcije za imovinu i izradu projektno-tehničke dokumentacije za ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata.
Prisutnima na konferenciji će se obratiti predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, predsednik opštine Vladimirci Milorad Milinković, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić i menadžerka projekta Danijela Jović.