Dan kada je oboren F-117A

images (1)
Lovac bombarder F-117A, koji je učestvovao u NATO bombardovanju SRJ, oboren je na današnji dan pre 17 godina u ataru sela Buđanovaca.Letelicu F-117A oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i „maloj tehničkoj inovaciji“ uspeli da pogode sa zemlje.Avion je pao u atar sela Buđanovaca, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa „neva“, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.
Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.
F-117A „noćni soko“ reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen iračkim nebom, u 39 borbenih misija.
Avion F-117, konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letelice te namene, u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv „stelt“, što na engleskom jeziku znači „krišom“, „u potaji“, ili „nevidljivi“.
F-117A predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude „nevidljiv“ za sve radarske sisteme.
Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima, utiču da se letelica ne može registrovati na radaru.
Procedurom pre borbenog leta F-117A precizno se utvrđuju lokacije radara i ubacuju se u kompjuter koji se zove „Elvira, gospodarica noći“, a on potom određuje maršrutu leta.
O tome kako su Srbi uspeli da nadmudre „Elviru“ pisao je njujorški list Njuzvik jula 1999. godine.