Dan za odluke? SPS u 14h, SNS u 16h

Serbia GovernmentGlavni odbor SNS i Predsedništvo SPS, kako je najavljeno, izjasniće se danas o predlozima za rekonstrukciju Vlade Srbije.Socijalisti će svoje odluke o rekonstrukciji doneti na Predsedništvu koji zaseda od 14 časova, dok se GO naprednjaka sastaje dva časa kasnije.
Lideri SNS-a Aleksandar Vučić, SPS-a Ivica Dačić i Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić nisu na sastanku u četvrtak postigli dogovor, odnosno svi su ostali pri svojim ranijim stavovima.
Naime, lider SNS-a i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić insistirao je na temeljnoj rekonstrukciji vlade, dok se predsednik SPS-a i premijer Ivica Dačić nije precizno izjasnio.
On je samo najavio da će za petak, 26. jul, zakazati sednicu Predsedništva stranke, posle koje će saopštiti odluku.
Lider URS-a i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nije želeo da pristane na podelu svog ministarstva.
Iz URS-a je saopšteno da je sastanak protekao u korektnom i konstruktivnom tonu i da su sva tri koaliciona partnera izrazila spremnost da daju svoj lični doprinos kako bi Vlada radila još bolje. Kako B92 saznaje, URS je predložio da se napravi manja i efikasnija vlada sa maksimalno 15 ministarstava.
Najavljeno je da će predstojećeg vikenda Dinkić informisati Predsedništvo URS o dogovoru s koalicionim partnerima u Vladi. Izvor Bete rekao je da je Vučić već odlučio o daljim potezima, ali će to prvo saopštiti na današnjoj sednici Glavnog odbora SNS-a.
A, SPS će, prema najavama sa jučerašnjeg sastanka o rekonstrukciji, danas održati sednicu Predsedništva stranke. Kako je poručeno, socijalsti će dati pun doprinos, biće podrška, a ne prepreka procesu rekonstrukcije.
Ipak, ni u SPS-u ne isključuju mogućnost da se, ukoliko ne bude dogovora, ide na izbore.
Ministarka zdravlja i potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović kaže da će konačno rešenje stranka imati danas, posle sednice Predsedništva na kojoj će biti podnet izveštaj o jučerašnjem trojnom sastanku Vučića Dačića i Dinkića.
„Očekujem otvorenu i vrlo fer raspravu o tome kako i na koji način treba da damo doprinos rekonstrukciji vlade jer je ona u ovom momentu zaista nešto čime treba završiti jednogodišnji period i početi sa novim ciljevima koji su poznati. I operacionalizacija tih novih ciljeva bi trebalo da bude tema našeg Predsedništva. Ja se iskreno nadam da ćemo mi to danas uspešno učiniti“, kazala je ona.