DANAS ĆE BITI NAJTOPLIJA NOĆ U ISTORIJI!VRELI TALAS ZAOBILAZI SRBIJU

Evropa se priprema za paklene dane i novi talas vrućina.
Severnozapadna Evropa se ove nedelje priprema na nastavak letnjih vrelina kakve su vladale i krajem juna, Pariz je uveo treći od četiri stepena plana odbrane od velikih vrućina.
Od Francuske preko zemalja Beneluksa do Nemačke meteorološke službe su izdale upozorenje. Temperatura će se u sredu ili u četvrtak ponovo dostići 40. podeok posle čega će krajem nedelje pasti. Britanski meteorolozi najavljuju da će noć sa ponedeljka na utorak najtoplija u istoriji.
U Francuskoj bi toplotni talas mogao da potraje kraće nego u junu kada je 28. juna srušen apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gde je izmereno 46 stepeni. Ovaj put „ne očekujemo temperature od 45/46 Celzijusa“, ali bi severna polovina zemlje mogla „mnogo više“ da oseti vrućinu, objavio je Meteo-Frans.
U četvrtak se u Parizu „predviđa 41, pa i 42 stepena, uz veliku verovatnoću da će se srušiti rekord od 40,4 stepena zabeležen 1947., smatraju francuski meteorolozi.
Francuska prestonica proglasila je četvrti stepen obrane od toplotnog talasa koji predviđa otvaranje „sala za osveženje“ u javnim objektima i postavljanje privremenih javnih česma i raspršivača vlage kao i niz mera namenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama letnjih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnele 15.200 života.
Četrdesetak stepeni se očekuje i u metropolama centralne i severne Italije, posebno u Firenci i Ferari. Jug i centralna Evropa ovaj put biće pošteđene paklenih vrućina. Tako da će ovaj put vreli talas od kog strahuje zapadni deo Evrope zaobići Srbiju.
U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija, Luksenburg). Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 Celzijusa i više.
U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod (IRM) izdao „upozorenje zbog velike vrućine“ koje će biti na snazi do petka u ponoć. Austrija je pak objavila „narančasto“ upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje.
U Portugalu udari vetra i suša otežavaju borbu sa večlikim požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje.
(Kurir.rs)