Danas je Božić

snezana_bozic1
Најрадоснији хришћански празник, дан рођења Христовог, данас прослављају Српска православна црква и цркве које поштују Јулијански календар.
Прослава Божића, празника рођења Исуса Христа, најрадоснијег догађаја у хришћанском свету, почела је у поноћ првом Божићном литургијом у Храму Светог Саве у Београду, коју је служи епископ топлички Арсеније. Патријарх Иринеј служиће јутарњу литургију, са почетком у девет часова.
Поглавар Српске православне цркве Иринеј позвао је у божићној посланици вернике да у миру и љубави прославе Божић.Патријах је упозорио да је човек данас, више него икада, у опасности да замени Бога сатаном, лажним божанством и лажним знањем, а истинску љубав телесном похотом и надменошћу живљења.
„А кад је човечанство у историји кретало тим путем, неминовно се налазило у предворју своје катастрофе и пред пропашћу своје цивилизације“, упозорио је Иринеј.
„Молимо се да у години која долази буде мање немира, а више мира, мање мржње, а више љубави, мање неслоге, а више слоге, и призивамо благослов Божји да сви, где год да су у свету, у миру и љубави прославе Божић поздрављајући једни друге радосним и древним поздравом“, рекао је патријарх.Верници у Србији синоћ су обележили Бадње вече. Поглавар Српске православне цркве Иринеј предводио је освећење и паљење бадњака на платоу испред Храма Светог Саве.
Долазак Спаситеља
Према јеванђељу, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од Истока према Западу зауставила изнад пећине крај Витлејема.
Као датум Христовог рођења, 25. децембар, уведен је у четвртом веку, у време цара Аркадија. Овај датум се и данас поштује, с тим што се он, према јулијанском календару, поклапа са грегоријанским 7. јануаром, па православне цркве које поштују јулијанско време тог дана славе празник рођења Исуса Христа.
На Божић хришћанске цркве славе долазак Спаситеља, који је дошао међу људе да им укаже на вредности вере у љубав, да их измири са Богом кога су се одрекли починивши први грех.
У пећини у Витлејему Марија је у сламу повила новорођеног спаситеља и поклонила му се као Богу.
„У исто време, над земљом израелском појави се велика сјајна звезда која беше необична стога што се није кретала од истока ка западу, већ се кретала према југу, а не беше на висини као све звезде већ у висини птичијег лета“, пише у Јеванђељу.
Звезду су четрдесет дана пратили тројица мудраца, Гашпар, Балтазар и Мелкиор, и стигавши у Јерусалим, у Витлејемској пећини, над којом се зауставила звезда, поклонили се детету „као цару над царевима и даривали га златом, а потом тамјаном као Бога и смирном као првосвештеника и учитеља“.
Цар Ирод је, у страху за свој престо, наредио да се у Витлејему побију сва мушка деца до две године, надајући се да ће међу њима бити и новорођени Исус. Према Јеванђељу убијено је 14.000 деце, али је света породица пребегла у Мисир у Египту, где је живела до Иродове смрти.
Слављење у Србији
На Божић у кућу први долази положајник. Његова прва дужност је да пожели срећу, здравље и напредак домаћиновом дому.
Божић је увек мрсни дан, коме је претходио четрдесетодневни божићни пост. На свечаној божићној трпези, најважнија је чесница, погача умешена од пшеничног брашна без квасца.
У чесницу се ставља златан или сребрни новчић. Чесница се за ручком искључиво ломи рукама, не сече се ножем. Онај ко у свом парчету пронађе новчић, према веровању, имаће среће у наредној години. Обичај је да се на трпези нађе и божићна печеница.
Српска православна црква и њени верници Божић славе три дана, који су у њеном богослужбеном календару обележени црвеним словом. Други дан Божића је Сабор пресвете Богородице који црква посвећује Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави свети архиђакон Стефан.
Поред Српске православне цркве, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који као свој богослужбени поштују јулијански календар.
У вези са Божићем код Срба постоје бројни, али у понечему и различити обичаји. Међутим, поздрављање за овај празник је свугде исто: Христос се роди! Ваистину се роди!