Данас је Велики петак

Veliki-Petak-unutra
Православна црква обележава Велики петак, који се сматра најтужнијим даном хришћанства, јер је тог дана Исус осуђен и разапет на Голготи. Обичај је да се на данашњи дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.Верници и Православна црква обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христос одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде разапет на крсту.
Тога дана Исус је и осуђен и разапет на Голготи, где је умро. Гледајући шта народ и војници раде с њим, рекао је: „Оче, опрости им, јер не знају шта раде“.
Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовести.
На Велики петак се пости, једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.
На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона, јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.
У васкршњој посланици патријарх Иринеј је поздравио мајке, оне који страдају и пате, прогнане, све презрене и понижене, и сужње у тамници, трудбенике и раднике, путнике по сухом, мору и ваздуху, учене и неуке и све оне који трагају за вечним смислом и тајном живота, болесне и напаћене.
Очевидно је, додаје се у посланици, да се васкрсење Христово јавља и показује не само као победа над смрћу и пролазношћу него и као откривење пуноће божанског промисла о свету и човеку.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com