Danas sastanak Vučića i Tadića

tadi1
Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić će razgovore o formiranju Vlade Srbije nastaviti danas sastankom sa delegacijom Nove demokratske stranke koju će predvoditi njen lider Boris Tadić.
Sastanak će biti održan u 10 sati u prostorijama SNS, saopšteno je iz te stranke.
Naprednjaci su pregovore o formiranju vlade počeli u ponedeljak susretom sa predstavnicima Saveza vojvodjanskih Madjara, koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, da bi dan kasnije u sedište SNS stigao i lider socijalista Ivica Dačić, sa kojim bi razgovori trebalo da budu nastavljeni.
Na sastanku naprednjaka i socijalista glavna tema bila je ekonomija, a očekuje se da to bude najvažnije pitanje i u razgovorima sa Tadićem.Tadić je ranije poručio da se nacionalni i strateški ciljevi njegove stranke i SNS ne razlikuju, kao i da je spreman na razgovor o načinu na koji bi se ti ciljevi ostvarili, ali je ponovio da bi za njegovu stranku ulazak u vladu sa socijalistima bio kontraproduktivan.
Napominjući da svoje političke ciljeve nije menjao od početka bavljenja politikom do danas, Tadić je Tanjugu rekao i da su deo tih ciljeva prihvatile i druge partije u Srbiji, izmedju ostalih i SNS.
„Ključno pitanje danas je način ostvarivanja tih ciljeva i o tome smo spremni da razgovaramo sa SNS, a uslov za saradnju je da se o ciljevima složimo. Odabir načina dolaska do cilja danas je ključan za konačan uspeh. To se pre svega odnosi na pitanja ekonomske i socijalne politike, investicionu politiku i način sprovodjenja sektorskih reformi ključnih za dalji proces evrointegracija“, rekao je Tadić.
Kako za sada stoje stvari, o imenima ministara Vučić će razgovarati za vikend prvo sa ljudima iz svoje stranke, a onda i sa svima ostalima.
Na mesto u vladi za sada izvesno može da računa predsednik SDPS Rasim Ljajić, kao i ministar finasija Lazar Krstić, za kog je Vučić više puta rekao da želi da ostane u vladi.
Takođe, kako je Vučić ranije rekao, razgovora se i sa nestranačkim ličnostima, a vlada bi trebalo da bude formirana do 25. aprila i da ima najviše 19 članova, pa bi tako bila najmanja u modernoj srpskoj političkoj istoriji.