"Dani Janka Veselinovića 2016"-Glas opštine Bogatić 03.10.2016.

Dani Janka Veselinovića u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra Bogatić a u saradnji sa mesnom i crkvenom zajednicom Glogovac uz podršku Udruženja književnika Srbije, a pod pokroviteljstvom opštine Bogatić održani su u subotu i nedelju 1. i 2. oktobra tekuće godine. Manifestacija “Dani Janka Veselinovića”započeta je Svečanim otvaranjem prostorija Udruženje pisaca „Janko Veselinović“ Bogatić. Inicijator osnivanja ovog udruženja je pesnikinja Milana Davidović koja je i predsednica ovog udruženja.
U nastavku održano je književno veče u Svečanoj sali Opštine Bogatić. Svojim delima predstavili su se Rade Pantelić, Vesna Kerečki, Nada Đorđević i Dijana Stevanović.Doprinos ovoj književnoj večeri dali su lokalni pesnici: Vera Stošić, Ivan Lolić, Berislav Kuzmanović, Miladin Jagodić i Dejan Nikolić,kao i najmlađi član udruženja pisaca „Janko Veselinović“ Slobodanka Boba Ognjenović.
Centralni deo manifestacija „Dani Janka Veselinovića“,održani su u nedelju 2.oktobra. Ovaj dan započet je služenjem svete liturgije u crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu u Glogovcu.
O drugom danu manifestacije razgovarali smo sa Tanjom Jurišić direktorkom KOC-a Bogatić.
Janko Veselinović rođen je 1862. godine u mačvanskom selu Salaš Crnobarski, a umro je u Glogovcu 1905. godine. Napisao je trideset knjiga od kojih su najpoznatije „Slike iz seoskog života“, „Hajduk Stanko“, „Đido“ i „Poljsko cveće“. Njegov roman „Hajduk Stanko“ najprevođeniji je srpski roman svih vremena, a pozorišni komad „Đido“ i sada se igra u srpskim pozorištima.
U 12h na groblju u Glogovcu na kojem je Janko sahranjen zajedno sa svojim ocem protom Milošem, suprugom Jovankom, održana je pomen služba posvećena Janku Veselinoviću,nakon koje su položeni venci na spomenik Janka Veselinovića.U ime predstavnika opštine Bogatić venac su položili predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac I zamenik predsednika Slavko Đurković. Radovan Kalabić položio je venac ispred udruženja književnika Srbije.Venac na spomenik Janku Veselinoviću položila je i direktorka KOC-a Bogatić Tanja Jurišić.Ispred mesne zajednice Glogovac vena je položio Ivan Lukić.
Nakon pomen službe I polaganja venaca posetiocima je upriličen I bogat kulturno umetnički program.
Na samom kraju ove manifestacije proglašen je I dobitnik Jankove nagrade za istorijski roman.Ove godine nagrada je pripala Nikoli Moravčeviću za istorijski roman „Grof Sava Vladislavić“, saopštio je predsednik žirija Radovan Kalabić.
Pored Radovana Kalabića,žiri su činili i članovi: Ljubomir Ćorilić, književni kritičar i Tanja Jurišić, direktor Kulturno-obrazovnog centra u Bogatiću.
Po završetku ove manifestacije “Dani Janka Veselinovića”razgovarali smo sa Miloradom Jevtićem jednim od konkurenata za Jankovu nagradu.
… Samo ljubav je nada svim!… Ona je ravna Gospodu i sinu Njegovom!… Šira je od nebesnog pokrova, dublja od bezdana, jača od najveće sile!… To je najveća sila na svetu!… Ona vezuje dete i majku, vezuje listak s listom, travku s travkom, čoveka sa čovekom… Njena moć – moć je Božja, ona je čedo Božje!… Upamti to, pobratime!… – Janko Veselinović