Desu je sin krvnički ubio golim rukama, a pre toga su dve majke iz istog kraja stradale od sinova

Svima su presudila deca koje su rodile i odgojile
Desanka Puzić (64) koju je u sredu ubio sin Marko juče je sahranjena, a njena svekrva Vera (82) leži u komi na odeljenju intenzivne nege hirurgije u šabačkoj bolnici.
Lekari se ne usuđuju da daju prognoze s obzirom na brojne prelome i aneurizme koji su konstatovani prilikom prijema. Dve žene su žrtve krvavog pira koji je počinjen u nervnom rastrojstvu.
Tako ponašanje opisuju malobrojne komšije koje su se prekjuče prestravile kada dok je Marko urlao „Ja sam Isus, moram da pustim krv“ i tukao golim rukama majku i baku dok su bespomoćno zapomagale i preklinjale ga da se smiri.
– Samo se jedan komšija usudio da mu skrene pažnju kada ga je upitao šta to radi i zašto tuče majku i baku, a kada je krenuo prema njemu pobegao je u kuću da sačuva živu glavu – kaže izvor Telegrafa.


Marka niko nije mogao da zaustavi Foto: Facebook

I ostale komšije su se sklonile i zaključale u kuće, a razjareni mladić kojem je navodno pena išla na usta, besomučno je tukao majku dok je baku oborio na zemlju samo jednim udarcem.
Onako nabildovan, snažan poput stene, ogromnim rukama udarao je majku po glavi i telu dok se nije onesvestila, a onda je bukvalno skakao po njoj. Priča se kako ni jedna koska nije ostala cela, a lice joj je izmasakrirano.
O motivima i uzrocima ovog zločina u Mačvi se i danas ispredaju različite priče. Nema ko nije iznenađen, posebno ljudi koji su poznavali Markove roditelje. Majka Desanka je bila pravnik, a otac Zvonko ekonomista i svi su ih poštovali kao vredne i poštene ljude. Oboje su radili, a kada su firme u kojima su bili zaposleni propale, oni su se posvetili poslovima na njivi i na svom porodičnom imanju.


Marko Puzić osumnjičen za ubistvo majke Foto: Facebook

Ali, retko ko je znao šta se dešavalo u njihovoj kući. Samo kažu da su se dosta patili od kada su ostali bez posla, a još teže je bilo Marku koji, iako dobar student i stručnjak za informatiku, matematiku i tehniku nigde nije mogao da se zaposli.

ZA ŠEST GODINA TRI MAJKE UBIJENE U OVOM KRAJU
Ovo je, inače, u poslednjih šest godina treći u nizu zločina u ovom kraju, u kojima su majke žrtve sinova koje su rodile i odgajile.
I.Z. je 24. aprila 2015. godine izmasakrirao majku u kući u Crnoj Bari, u kojoj su njih dvoje sami živeli. U selu su bili zgroženi ovim zločinom, iako su znali da se I.Z. zbog psihičkih problema uredno lečio. Kontrolisao je svoju bolest i kada mu nije bilo dobro sam bi se obratio lekaru za pomoć. Međutim, tog dana nije imao sreće jer je njegov lekar radio u popodnevnoj smeni. Umesto stručne psihijatrijske pomoći zbrinut je u seoskoj ambulatni, a tokom noći se najpre posvađao sa majkom, a potom je do smrti tukao motkom. Policija i hitna služba po prijavi komšija koje su čule galamu i vrisak stigli su kada je žena već bila mrtva.
– Starica je ležala na podu smrskane glave, a on je sedeo u uglu u drugoj sobi, kao oduzet i nije bio svestan šta je učinio – priča inspektor koji je bio na uviđaju. I.Z. je na psihijatrijskom lečenju i izdržavanju zatvorske kazne.
G.S. iz Klenja ubio je 7. aprila 2013. svoju majku na spavanju. Dva uboda nožem u grudi bila su kobna za majku koja je pre toga bila u prodavnici i kupila sinu večeru. Ostavila je večeru na stolu i legla da spava, a sin je, kada se vratio iz sela prvo razbacao sve stvari po kući i potom majku izbo nožem na smrt. Dve i po godine kasnije, u decembru 2015. godine obesio se u zatvorskoj bolnici Centralnog zatvora omčom od čaršava koju je vezao oko kvake na vratima. Tada je imao 30 godina.
Sva tri ubistva su počinjena u nervnom rastrojstvu, zbog čega se postavlja pitanje čija je odgovornosti za ugašene živote.
Da li „sve potiče iz porodice“ ili su uzroci u narušenim društvenim odnosima, zdravstvenom sistemu ili što nadležne institucije ne reaguju ili to učine kada je već kasno?

(D.G.)