Devet godina od ubistva gardista

Mesto nesreceDanas se navršava devet godina otkako su gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni u kasarni na Topčideru.Njihova likvidacija još uvek nije rasvetljena niti su uhvaćeni njeni izvršioci.
Centar za Evroatlanske studije i Žene u crnom najavili su da će u znak sećanja na nevine žrtve, pred ulazom u kasarnu u Drajzerovoj ulici položiti venac. U saopštenju su takođe izrazili solidarnost sa roditeljima i porodicama ubijenih i još jednom dali podršku njihovoj potrazi za istinom o smrti dvojice mladića.
Naime, Više tužilaštvo u Beogradu i dalje vodi pretkrivični postupak u tom slučaju protiv NN lica, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje špekulacije da li su gardisti ubijeni ili su jedan na drugog pucali 5. oktobra 2004. godine.
Odmah nakon pucnjave, Vojska je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo a potom je vojno pravosuđe utvrdilo da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.
Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet obrane formirali su nezavisnu komisiju koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.
Izveštaj nezavisne komisije 2008. godine su potvrdili i forenzičari američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Porodice su prošle godine dobile anonimna pisma potpisana sa „Bivše obezbeđenje haškog optuženika“ u kojima se navodi da je za smrt njihove dece odgovoran haški optuženik Ratko Mladić, koji je u to vreme, kako se tvrdi, bio u objektu „Karaš“.
Potom je jedan od pravnih zastupnika porodica, advokat Predrag Savić saopštio novinarima da nadležni državni organi treba da utvrde koliko su podaci u tim pismima verodostojni kao i da li možda postoje motivi za ometanje istrage.
Međutim tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je kao šef Akcinog tima za hvatanje odbeglih haških optuženika godinama tražio Mladića, demantovao je da se Mladić krio u Karašu u vreme ubistva gardista.