DIGITALNI "KORONAVIRUS" ŠIRI SE INTERNETOM!

Panika zbog epidemije koronavirusa proširila se iz stvarnog u digitalni svet. Naime, sigurnosni stručnjaci uočili su brzo širenje zlonamernog programa, i to putem e-maila naslovljenog „koronavirus“.
Kako piše Zimo, u poruci koja se prvo pojavila u Japanu, ali se širi svetom, stoji da je u njihovoj regiji utvrđena zaraza koronavirusom te ih poziva da preuzmu dokument iz priloga koji sadrži „mere za prevenciju“ koje bi trebalo primeniti odmah.
Nakon što žrtva preuzme dokument i pokuša ga otvoriti u Vordu, javlja mu se poruka da format dokumenta nije podržan te da je potrebno ručno omogućiti pregledanje dokumenta. Upravo to je ključno jer nakon što je omogućen pregled, instalira se virus koji potom dobija pristup privatnim podacima korisnika. Bilo da se radi o računaru ili pametnom telefonu.
Stručnjaci za sigurnost utvrdili su da se radi o zlonamernom programu „emotet“, koji je originalno razvijen kako bi hakeri mogli da ukradu finansijske podatke od žrtava.
IBM-ovi stručnjaci koji su identifikovali zlonamerni program upozoravaju korisnike širom sveta da budu izuzetno oprezni kod otvaranja poruka nepoznatih pošiljaoca, ali i kod otvaranja poruka poznatih, ako poruke izgledaju sumnjivo.
Izvor:Blic