Dovitljivi Mačvanin – nezvani gost na 4.000 svadbi

Dovitljivi Mačvanin Milovan Veselinović (67) zvani Hoki, iz sela Klenje, bio je na najmanje 4.000 svadbenih veselja širom Srbije, i to kao – nezvani gost. Nikakvo čudo ukoliko se zna da je Hoki čitavu deceniju proveo kao pevač, a uz to je i potomak slavnog pisca Janka Veselinovića, koji je važio za velikog boema.
Lepo se obučem i zakitim ruzmarinom, pa ko me ne bi primio… – vedro nam prepričava Hoki svoju umešnost. – U dobrom raspoloženju mu čestitam, pa domaćin i ne razmišlja o tome ko sam ja. A ako mu i prođe kroz glavu da me ne poznaje, onda zaključi, normalno, da sam s mladine strane. Mladini, opet, misle da sam iz tazbine.
Iako je već zagazio u 67. godinu, peva kao mladić: „Ljubi, ljubi, druže moj, devojke i žene, al’ ostavi bar jednu da se nađe za mene“, demonstrirao nam je svoj talenat pred kafanom u svom rodnom Klenju, gde smo ga i upoznali. Naravno da i taj talenat, po kojem je i nadimak stekao, koristi na slavljima da zabavlja goste.
– Nije redak slučaj da se priključim muzikantima. Ako je ostatku Srbije neobično što na veselja idem nepozvan, u Mačvi je to sasvim prirodno – objašnjava nam Hoki. – Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: „Mole se gosti, zvani i nezvani, da sednu za sto.“ E, to vam znači da su svi dobrodošli.
Ali nije svugde tako. Kako nam objašnjava ovaj veseli Mačvanin, pod svadbenu šatru u okolnim selima lako je ući. Ali u hotel, na otmeni ručak, malo je komplikovanije. Nije šala ni dopreti na svadbu u Sremu. Jer, ljudi su drugačiji. Uzdržani, a svakog gosta u glavu znaju.
– A koliko sam popio? Najmanje pola Drine! Ali više mi ne prija kao nekad – kaže Hoki. – Voleo sam „bambuse“ i špricere, a sad pijem samo rakiju.
Za pola veka naš sagovornik je, kako sam priznaje, izljubio najmanje 3.000 mladi i mladoženja, pojeo tonu pečenja, više hiljada sarmica, a služilo ga je, kad preračuna, na desetine hiljada aščija. Na pitanje zašto ide po veseljima i šta ga to tamo vuče, odgovara nam pomalo tugaljivo da živi sam. Mora nekako da skrene misli.
– A gde je lepše nego na svadbi? Ranije, dok je bilo para, u Titino vreme, na svadbe sam išao autom, a sada biciklom. Pogledajte kako je okićen – pokazuje nam svoje prevozno sredstvo. – I bez obzira na to što je reč o biciklu, domaćice mi stavljaju peškire, isto kao i ostalim svatovima.
Naš sagovornik napominje i da nigde ne ide bez poklona. Ranije je, veli, na svadbe često nosio lustere. Da ga se sete mlada i mladoženja kad ugase svetlo… A sada ima manje novca, pa nosi tranzistore, fenove za kosu…
Milovan Veselinović Hoki višestruki je prvi glas Srema, Semberije, Mačve… Nadimak je dobio po jugoslovenskom pevaču narodne muzike Hašimu Kučuku Hokiju (1946-2002), koji je ostao upamćen po mnogobrojnim hitovima, a posebno „Pijem da je zaboravim“ i „Pevaj prijatelju“.
Mnogi ne znaju da je pravi Hoki sedamdesetih godina bio prvi seks-simbol tadašnje narodnjačke scene. Jedini je od pevača nosio dužu kosu i imao „bitlsovski imidž“.
izvor:sremskomitrovackiportal