Довољне количине гаса, нема поскупљена струје

Antic
Министар енергетике Александар Антић каже за РТС да Србија има довољне количине свих енергената, а редукције снабдевања гасом нису најављене. Неће бити поскупљења струје нити промене тарифног система, истиче министар енергетике.
Александар Антић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се ситуација снабдевања гасом прати из дана у дан, а оно што је најважније – Србија има апсолутне неопходне количине гаса које стижу из Русије.“Нити имамо редукцију нити најаву редукције снабдевања гасовм. Јуче смо после низа саопштења из Русије и Украјине изашли са јасном поруком: без обзира на све, грађани не треба да брину јер имамо неопходне количине енергената“, истиче Антић.
Према његовим речима, у складишту у Банатском Двору постоји резерва од 300 милиона кубика гаса, а „Нафтна индустрија Србије“ производи додатне количине.
„Имамо довољно гаса и можемо на појединим местима да извршимо супституцију мазутом. За тих шеснаест топлана, које не могу да изврше супституцију, имамо обезбеђен гас“, наглашава министар енергетике.
Александар Антић истиче да је снабдевање струјом стабилно, а да производња електричне енергије покрива домаће потреба, чак је има довољно и за извоз.
Коментаришући најаве да ће доћи до промена у тарифном систему и укидању јефтине тарифе за струју, министар Антић каже да су ти наводи нетачни.
„Тарифни систем неће бити мењан. Те приче о поскупљењу струје почеле су од поплава када нам је енергетски систем био угрожен. Док се не заврши грејна сезона, нема поскупљења“, наглашава Антић.
Према његовим речима, о евентуалним поскупљењима биће речи када се заврше калкулације са ММФ-ом и ЕБРД-ом и направи одржим систем у Србији.
Када је реч о гасоводу Димитровград–Софија, Антић подсећа да је у претходних неколико дана о томе разговарао на састанцима са бугарским колегом.
„Данас имамо састанак са представницима Европске комисије, где ћемо разговората о евентуалном финансирању тог пројекта. То је приоритет за Србију, Бугарску, Европску унију и очекујемо подршку финансирању“, наводи министар енергетике.
Антић очекује да ће његов бугарски колега ускоро доћи у Београду, када би требало да буду потписани енергетски споразуми са Бугарском.