Грађевинска дозвола за 28 дана, електронско издавање до краја године

3418241_zorana-mihajlovic
Грађевинске дозволе ће се у Србији од првог марта издавати за 28 дана, најављује министарка грађевинарства Зорана Михајловић, наводећи да ће општине такмичити која ће пре да изда дозволу. Михајловићева одбацује наводе Томислава Николића да се „промовише за председника Србије“.
Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић каже да је Влада веома одлучна да спроведе закон којим ће се убрзати доношење грађевинских дозвола и истиче да је циљ до краја године почне са радом и електронско издавање грађевинске дозволе.“Правилници су спремни, 16 од 28 је спремно, дакле закон може да се спроводи, крећемо са обуком и од првог марта очекујемо да све буде спремно“, рекла је Михајловићева, гостујући у Дневнику РТС-а.
„Када се донесе закон и када постоји јасан циљ и подршка локалним самоуправама, хтели или не хтели, морате да да прихватите“, навела је министарка, одговарајући на питање о стручности локалних људи који издају дозволе и корупцији.
„Локалне самоуправе ће се такмичити, јер ће инвеститор ићи у ону локалну самоуправу где може да добије дозволу за 28 дана и где нема корупције“, рекла је Михајловићева и додала да држава има механизме које ће применити тамо где дозвола не буде била издата за 28 дана.
Према оцени потпредседнице Владе, Србија ће на листи услова пословања Светске банке, са овим законом, напредовати за најмање 30, 40 места.
„Чини ми се да нисмо имали контролне механизме у претходим закона, раније владе су биле опуштене. Нама је као држави стало и ова влада хоће да направи амбијент“, истакла је Михајловићева.
Говорећи о закону у пореклу имовине, Зорана Михајловић, која је и потпредседница Српске напредне странке, рекла је да је СНС нема ништа против доношења тог закона и да ће о томе разговарати са коалиционим партнерима.Србија је на европском путу, а ракав закон је део европске регулативе, истиче Михајловићева.
„Нисам се кандидовала за председника Србије“
Зорана Михајловић одбацује наводе Томислава Николића да се „промовише за председника Србије“.
„Кандидовала се (за председника) нисам, не бих нешто да коментаришем то. Када дођу избори за председника, грађани Србије ће одлучити ко ће бити председиник Србије“, рекла је Михајловићева.
Председник Николић је рекао да му није јасно зашто се министри Ивица Дачић и Зорана Михајловић самокандидују за његову функцију када је дошао тек на пола мандата и да се ни, како је рекао, ни „жути из опозиције“ не понашају тако као њих двоје.
„Шта год да је хтела, члан СНС-а не може сам јавно да се промовише за председника. То је страначка одлука, а о томе се није разговарало унутар партије. Тек сам на пола мандата. Шта даље да објашњавам?“, рекао је Николић за Информер.