Grčka vlada preživela

GrckaParlament Grčke izglasao je poverenje koalicionoj vladi Nova demokratija – PASOK sa 153 glasa „za“ i 124 protiv, uz 17 uzdržanih.Na hiljade aktivista najveće grčke levičarske opozicione stranke Siriza, protestovale su u nedelju uveče u Atini zbog mera štednje, uoči glasanja o nepoverenju vladi.
Prema proceni policije, na ulice je izašlo oko 2.000 ljudi, dok novinari i organizatori tvrde da ih je bilo najmanje 5.000.
Demonstranti su tražili smenu vlade i nosili transparente s natpisima: „Odlazite odmah!“ i „NE politici štednje!“.
Protest je održan dok je parlament raspravljao o glasanju o nepoverenju vladi koje je predložio lider Sirize, Aleksis Cipras, preneo je AFP.
Cipras je zatražio glasanje pošto je pre dva dana grčka interventna policija upala u zgradu ERT i iz nje isterala više desetina demonstranata, koji su se u tim prostorijama nalazili još od juna, kada je vlada u Atini iznenada ugasila javni servis.
Siriza je zatim saopštila da traži glasanje o nepoverenju koalicionoj vladi konzervativnog premijera Antonisa Samarasa, zbog njene katastrofalne politike.
Debata o glasanju počela je u petak, a vlada je saopštila da je rezultat glasanja ni malo ne zabrinjava.
Poslanici vladajuće Nove demokratije i Pasoka napali su Ciprasa za pokušaj destabilizacije političke klime u zemlji i podrivanja ugleda Grčke na međunarodnoj sceni.