I Mozila protestuje zbog špijunaže

SpijunazaNeka od najvećih veb-imena podržala su masovni protest koji je širom SAD najavljen za sutra, zbog otkrića o sistemu nadzora interneta koji je sprovodila NSA.Kako piše BBC, organizatori su najavili protest zbog „neustavnog nadzora“, a među poznatim imenima „mreže“ koja su podržala te proteste su i „Mozilla“ i „WordPress“.U okviru protesta, širom SAD najavljeno je skoro 100 dogadjaja, a objavljena je i detaljna interaktivna mapa sa najavom zbivanja.
Osim dogadjanja u stvarnom svetu, u virtuelnom svetu istovremeno će sajtovi na naslovne strane poslati poruke podrške protestu i zahteve za zaštitu privatnosti podataka.
U sličnoj akciji prošle godine, Wikipedia, Google i ostali zacrnili su na dan protesta svoje strane ili napravili slične akcije da bi pokazali da se ne slažu sa predloženim antipiratskim merama o kojima se u tom trenutku razgovaralo u Kongresu.
Reagujući na otkrića bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena, Mozila – tvorac popularnog „brauzera“ Firefox – pokrenula je „stopwatching.us“, peticiju u kojoj poziva na razotkrivanje američkih špijunskih programa. Već je prikupljeno 536.559 potpisa, navodi BBC.
Program PRISM koji koristi američka Nacionalna bezbednosna agencija sakuplja podatke od Microsofta, Googlea, Applea, Yahooa i drugih tehnoloških džinova korišćen je za sakupljanje podatka o strancima ali i o Amerikancima.