I opština Bogatić dobija pare za zamenu stolarije.

Prošle godine subvencije za stolariju je dobilo 67 opština,a ove godine 151 lokalna uprava.

subvencionisanje se odnosi na kotlove u domaćinstvima, zamenu fasadne stolarije, izgradnju termičkog omotača objekta i solarne panele.

Najveće šanse da uz subvenciju od 50 odsto zamene stolariju imaće stanovnici Čačka, jer je ova lokalna samouprava opredelila najviše novca, 45 miliona dinara, dok će istu tu sumu dobiti i od Uprave, tako da će stanovnicima ovog grada na raspolaganju biti 90 miliona dinara.

Grad Novi Sad, koji prošle godine nije ni konkurisao, ove godine je izdvojio 33 miliona dinara, a isto toliko će dobiti i od Uprave. Valjevo će dobiti 30 miliona dinara, dok su Užice i beogradska opština Grocka izdvojili po 25 miliona dinara.

Po 20 miliona dinara će dobiti Stara Pazova, Obrenovac i Niš, dok će Leskovac dobiti 18 miliona. Raška, Pirot, Novi Pazar, Zrenjanin, Sombor, Ruma, Kragujevac, Zemun, Prokuplje i Subotica će dobiti po 15 miliona, dok po 10 miliona sleduje za Vranje, Knjaževac, Smederevsku Palanku, Loznicu, Ćupriju, Pančevo, Bor, Veliku Planu, Zaječar i Bačku Palanku.

Smederevo je opredelilo 12 miliona, a od države će dobiti još 8 miliona dinara, dok su Majdanpek i Inđija takođe izdvojili po 12 miliona, a istu sumu će i dobiti od Uprave.

Bajina Bašta će dobiti 8,5 miliona dinara, Aranđelovac, Vršac i Negotin po 8 miliona, a Barajevo 8,5 miliona dinara. Požarevac, Kruševac, Gornji Milanovac i Lučani će dobiti po 7 miliona dinara.

Po 6 miliona dinara će dobiti Kula, Zvezdara, Blace, Mali Iđoš, Bačka Palanka i Vračar. Na spisku opština koje će dobiti pet miliona dinara su Aleksandrovac, Golubac, Šabac, Krupanj, Vlasotince, Mladenovac, Odžaci, Trstenik, Ivanjica, Bački Petrovac, Arilje, Apatin, Sremska Mitrovica, Petrovac na Mlaci, Pećinci, Brus, Despotovac, Požega, Lazarevac, Kanjiža i malo Crniće.

Između jedan i pet miliona dinara dobiće Žagubica, Nova Varoš, Aleksinac, Priboj, Žabari, Osečina, Boljevac, Bač, Sokobanja, Plandište, Kovin, Irig, Paraćin, Sečanj, Srbobran, Batočina, Ljubovija i Novi Bečej. Tu su i Nova Crnja, Svilajnac, Vladimirci, Žitište, Ćićevac, Šid, Topola, Jagodina, Kosijerić, Vrnjačka Banja, Rača, Kikinda, Senta, Vrbas, Beočin, Žabalj, Kovačica, Bogatić, Novi Kneževac, Ada, Sremski Karlovci, Kosovska Mitrovica, Opovo, Varvarin, Rekovac, Ljig, Stari Grad, Palilula, Knić i Alibunar.

U nerazvijenim opštinama veći udeo države

Prošle godine je važilo pravilo da država duplira iznos koji izdvaja opština, ali su uslovi konkursa ovog puta bili malo drugačiji, jer je omogućeno da nerazvijene opštine izdvoje do 30 odsto od ukupne vrednosti podsticaja, dok ostatak do polovine iznosa plaća Uprava.

Tako je sada Prijepolje, koje je izdvojilo 8 miliona, dobilo još 19 miiona dinara za ove namene, dok je Vladičin Han uz 7,5 miliona sopstvenih sredstava dobio 17,5 miliona dinara. Kuršumlija će na raspolaganju imati ukupno 6,6 miliona dinara, od čega su opštinska sredstva od oko dva miliona dinara.

Bosilegrad ulaže 2,4 miliona dinara, a dobiće od države još 5,6 miliona dinara. Babušnica će na raspolaganju imati ukupno 6,6 miliona, a Bujanovac oko 13 miliona dinara. Medveđa izdvaja 2,5 miliona dinara, a dobiće još 5,3 miliona dinara. Bela Palanka će uložiti 2 miliona dinara, a dobiće još 4,6 miliona dinara. Surdulica će uz 4,2 miliona dinara, dobiti još 10 miliona dinara, a Tutin uz svoj milion, još 2,3 miliona iz Uprave. Trgovište će ukupno imati na raspolaganju 5 miliona, od kojih je 1,5 miliona iz sredstava lokalne samouprave. Građanima Žitorađe će na raspolaganju biti ukupno 10 miliona dinara, od kojih je državni udeo oko 7 miliona dinara.

Za šta su subvencije?

Subvencije će sada moći da se koriste za unapređenje termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata, a ova mera obuhvata i prateću opremu, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i ostalo, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata. Uz subvenciju će građani moći da postave i termičku izolacije zidova, kao i izolaciju ispod krovnog pokrivača. Navedeno je da ova mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećen krovni pokrivač i hidroizolacioni krovni sistem, građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova.