Izbori gotovi, na potezu Merkel

merkelŠefica Hrišćansko-demokratske unije Angela Merkel ostaće nemačka kancelarka i u naredne četiri godine.Njena stranka CDU je sa 41,8 odsto osvojenih glasova, ubedljivo pobedila na izborima na nemački Bundestag. Najveći poraz ovih izbora pretrpeli su liberali koji nisu prešli cenzus. Merkelova, kojoj će ovo biti treći mandat, sinoć je poručila svojim pristalicama da mogu da slave, a temu s kim će u koaliciju – otvoriće već danas. Rezultati glasanja u Hrišćansko demokratskoj uniji dočekani su sa ogromnim oduševljenjem. „Zajedno sa bavarskom sestrinskom Hrišćansko socijalnom unijom, učinićemo sve da naredne četiri godine budu uspešne za Nemačku. sačekaćemo konačne rezultate, rano je da govorimo kako ćemo tačno da nastavimo, o svemu ćemo u razgovarati kada budemo imali finalne rezultate. Sada možemo da slavimo jer smo se pokazali super. Dragi prijatelji, vaši veseli usklici pokazuju da svi mi imamo razloga za slavlje. Ovo je super rezultat“, poručila je Merkelova pristalicama. Nemce ipak najviše zanima kako će izgledati buduća koalicija.
Liberali za sada nisu prešli cenzus sa osvojenih 4,7 odsto glasova, i prvi put u posleratnoj nemačkoj istoriji neće ući u Bundestag. To isključuje i dosadašnju koaliciju Liberala i Hrišćansko demokratske unije. „Ovo je nagori rezultat koji je Liberalno demokratska partija ikada ostvarila. Ovo je težak momenat za našu stranku, i kao glavni kandidat preuzimam odgovornost“, kazao je Rajner Bruderle iz Liberalno demokratske partije.
U prvom obraćanju, kandidat Socijaldemokrata za kancelara Pir Štajnbrik rekao je da je sada je Angele Merkel na potezu. „Situacija za sada nije najjasnija, i zato Socijaldemokratska partija neće spekulisati o novoj vladi. Lopta je u dvorištu Angele Merkel, ona mora sebi da obezbedi većinu“, kazao je on.
Novo-staroj nemačkoj kancelarki prvi su čestitali Herman van Rompej i Fransoa Oland, a jutros su čestitke stigle i iz susedne Austrije. Austrijski kancelar Verner Fajman je čestitao kako Merkelovoj, tako i SPD. „Želim nemačkim susedima puno uspeha u formiranju vlade i radujem se daljoj dobroj saradnji“, poručio je lider Socijaldemokatske partije Austrije (SPO) u čestitki.
Vicekancelar Mihael Špindeleger i njegova Narodna partija (OVP) pobedu nemačke sestrinske CDU ocenila je da će to podstaći i njen rezultat na izborima u Austriji zakazanim u nedelju. Špindeleger je kazao da je rezultat izbora pokazao poverenje koje ljudi imaju u stranke koje zastupaju konzervativne privredne i hrišćansko socijalne vrednosti.
Kada je reč o opozicionim strankama Slobodarske partije Austrije (FPO), „Savezu za budućnost Austrije“ (BZO) i „Tima Stronah“ one su pre svega pozdravile odličan rezultat koji je ostvarila evroskeptična „Alternativa za Nemačku“ (AfD).