Извршитељи крећу у наплату струје

3461401_struja-t
Потрошачи за струју дугују 21 милијарду динара, од чега је дуг домаћинстава девет милијарди динара. Прошле године „ЕПС Снабдевање покренуло је извршни поступак принудне наплате за 126 хиљада грађана. Од јануара извршитељи ће куцати на још 83 хиљаде адреса.
„ЕПС Снабдевање“ наставља принудну наплату где год опомене и искључења не дају резултат. Осам и по одсто грађана дугује више од половине укупног дуга. Први круг принудне наплате има ефекта.
„Подсећам да смо поднели принудни поступак против 126 хиљада дужника и у међувремену смо наплатии 20 одсто дуга од укупно милијарду и 250 милиона динара дуга“, каже Радован Станић из „ЕПС Снабдевања“.
Ипак, у Комори извршитеља кажу да је чак трећина предмета за принудну наплату струје ненаплатива јер је установљено да су дужници на које се воде бројила преминули.
„У предметима у којима су лица умрла пре него што је започет поступак ти ће предмети бити одбачени јер ту практично странка не постоји. У предметима у којима је у току поступка дужник умре, ту ће се направити један прекид и чекаће се оставинска расправа да би се поступак могао наставити“, каже Светлана Манић, заменица председника Коморе извршитеља.
„Нажалост има случајева да наследници нису превели бројило на свохје име. Али ми нећемо одустати од наплате и на овим местима покренућемо, поступак наследника. Ако их нема биће обустављена електрична енергија односно искључена бројила и неће бити новог гомилања дуга“, каже Радован Станић .
После упозорења повереника за заштиту података Родољуба Шабића да је у принудној наплати прикупљање личних подтака – имена и презимена и адресе незаконито, Комора извршитеља променила је образац за уношење података о дужницима, а већ обрађене су, кажу, уништили.
„Врло је кратак период у коме су ти подаци уоште прикупљани. То је само један део јануара месеца а у наредном периоду ти подаци неће ни бити прикупљани“, истиче Светлана Манић.
Према непрецизним подацима извршитељи су од јуна 2012. у целој Србији за принуднбу наплату примили око пола милиона предмета само за комуналије и струју.