"Jankovi dani" Glogovac 2018-Radio Nešvil 14.05.2018.

Manifestacija “Jankovi dani“ održana je u Glogovcu u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u čast sećanja na najpoznatijeg mačvanskog književnika Janka Veselinovića koji je rođen u Salašu Crnobarskom, a sahranjen u Glogovcu. Tačno u podne održan je parastos, a prisutnim građanima, predstavnicima lokalne samouprave, kulturnog i javnog života zajedno sa sveštenicima obratio se Ratko Polić arhijerejski namesnik mačvanski. Na Jankov grob vence su položili predstavnici Mesne zajednice Glogovac, Opštine Bogatić, Kulturno obrazovnog Centra i Udruženja književnika Srbije.
Hor Mačvanski kompozicijom „Gde ćeš biti lepa Kejo“ prvi je nastupio.
Svečanost su otvorili glumci Amaterskog pozorišta Janko Veselinović Mina Šanković, Lazar Zorbić i Branislav Ković.
Prisutnima se obratio i Predrag Tojić u ime vladike Lavrentija.
U okviru kulturno umetničkog programa nastupili su FA“Đido“, izvorna pevačka grupa „Drina“ iz Badovinaca, pesnikinja Slobodanka Boba Ognjenović iz Udruženja pisaca „Janko Veselinović“, koja je osvojila prvo mesto na Međunarodnom festivalu poezije „Mašta i snovi“ u Sremskoj Mitrovici. Nastupili su i učenici Muzičke škole „Petar Kramčević“ iz Sremske Mitrovice i Milan Ivantić iz Crne Bare koji je čitao odlomke iz svoje knjige „Kuda odlaze voljeni“. Scenario je pripremio Miloš Simić, urednik programa Kulturno obrazovnog centra Bogatić.
Na svečanosti je Radovan Kalabić predsednik žirija i predstavnik Udruženja književnika Srbije za najbolji istorijski roman godine proglasio „Divit i rukopisi“ roman Rajka Lukača.
Drugog dana manifestacija „Dani Janka Veselinovića“ je nastavljena u Velikoj sali opštine Bogatić, kreativnom radionicom „Pisanja u prozi“ za učenike Mačvanske srednje škole.
Danijela Simić učenica Mačvanske srednje škole trećeg razreda Ekonomskog smera osvojila je prvo mesto na temu „Janko Veselinović“ i dobila tablet.
U konkurenciji je bilo 11 radova, a izabrana su tri najbolja.