„Kalimera“ košta

Sve popularnije letovanje u Grčkoj, što zbog gostoljubivih domaćina, što zbog relativno jeftinih aranžmana, zahteva ipak da se novčnik napuni pre polaska. Kada se uporede cene osnovnih namirnica u našoj zemlji i Grčkoj, dolazi se do zaključka da je Grčka daleko ispred nas po potrošačkoj korpi. I po zaradi, ali to turistima iz Srbije nije važno. Bar ne u ovom slučaju. Mnogima je matematiku pomrsila mestimična kontrola na granici, naročito namirnica životinjskog porekla, koje su turisti iz Srbije redovno nosili na letovanje. Upravo meso i prerađevine su među skupljim namirnicama. Iako cene variraju od mesta do mesta, kilogram svinjskog mesa u proseku je oko 9 evra, roštiljske kobasice 6, a salame od 7 do 15 evra. Viršle su od 2 do 4 evra. Hleb je od 0,70 evra, do 1,70 ako je rezan.
Mleko u proseku na grčkim letovalištima košta od 1,1 do 2,5 €, ulje 1,6 € do 1,9 €, dok je maslinovo ulje od 4,5 do 10 evra. Pakovanje od 6 jaja je oko jedan evro. Jogurt u Grčkoj košta od dva do četiri evra, feta sir oko 8 evra za kilogram, a kačkavalj od 5 do 10 evra. Skuplji su i so, pirinač, testenina, sokovi, peciva, kafa, čaj, šećer, konzerve.
Još više košta „kalispera“ (dobro veče)!
Giros sendvič je 2.00-2.50, porcija girosa 5.00-7.00 evra, pica oko 10 evra, a roštilj i do 14. Večera u restoranu, koja podrazumeva glavno jelo, salatu i neko bezalkoholno piće je oko 12 evra. Grčka salata košta od 4 do 5 evra, a flaša vode 1.50. Pivo u restoranu je 3,5 evra, duplo skuplje nego u prodavnici. Ako je za utehu, služe i na srpskom. Kafa na plaži je od 2,5 do 3,5 evra. Uz to ide ležaljka, muzika, internet. Kome je dovoljna jedna za ceo dan, može da uštedi, za druge je potrebno bar 25 evra dnevno, pa „ko sit, ko gladan“. Bez poslastice, naravno. Ali, bio je na moru. U Grčkoj. Slatko, zar ne?!
izvor ZORAINFO