"Kazneni udar na Siriju do nedelje"

Mideast Syria Life During WartimeSAD i Britanija privode kraju plan za „kazneni vojni udar“ na Siriju do kraja nedelje, piše „Gardijan“. Rusija upozorava na posledice, UN za diplomatski put.Kako piše BBC, predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su intenzivno telefonom o odgovoru sirijskom režimu zbog navodnih hemijskih napada i „više nemaju sumnju da je njih zaista bilo i da iza njih stoji režim Bašara al Asada“.
Obama je istakao da je 88 puta razgovarao sa svetskim liderima o ovoj temi, a najviše sa Kameronom sa kojim se čuo i sinoć, posle čega se oglasila britanska vlada navodeći da su „dvojica lidera uverena da je korišćeno hemijsko naoružanje“.
Britanski premijer je danas objavio i da je Velika Britanija sastavila nacrt rezolucije o Siriji kojom osuđuje napade hemijskim oružjem i koja će biti predata Ujedinjenim nacijama.
Američka vojska je još od juče u punoj pripravnosti i, kako je rekao ministar odbrane Čak Hejgel, potpuno je spremna za napad, samo se čeka Obamino „zeleno svetlo“. Juče su se pojavile i informacije da bi napad mogao da bude izveden već u četvrtak i da je to poručeno sirijskoj opoziciji, ali zvanične potvrde nije bilo.
U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je danas izjavio da če britanska nacionalna bezbednost biti ugrožena ukoliko se ne odgovori na to da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.
Hejg je kazao i da bi velika opasnost bila da se ništa ne preduzme jer bi „nečinjenje povećalo mogućnost novih napada hemijskim oružjem i povećalo šanse da to oružje može da padne u pogrešne ruke“ i potpuno uništi „svetska pravila o zabrani korišćenja hemijskog oružja“.Prema dostupnim informacijama, SAD i saveznici grupišu avione u britanskoj vojnoj bazi na Kipru, ali napad ne bi započeli bombardovanjem iz vazduha, već lansiranjem raketa sa vojnih brodova.
I američki potpredsednik Džozef Bajden je sinoć rekao da više „nema sumnje da je režim u Siriji koristio hemijsko naoružanje“, što se tumači kao još jedan jasan signal da je napad neizbežan.
Pojavila se i informacija u američkom magazinu „Forin polisi“ da je američka obaveštajna služba čula zvaničnika sirijskog ministarstva odbrane u paničnom telefonskom razgovoru sa komandantom jedinice za hemijsko oružje posle prošlonedeljnog smrtonosnog napada nervnim gasom u predgradju Damaska.
„Prošle srede, u satima posle stravičog napada hemijskim oružjem istočno od Damaska, zvaničnik sirijskog ministarstva odbrane vodio je paničan telefonski razgovor sa vodjom jedinice za hemijsko oružje, tražeći odgovore o napadu nervnim gasom u kome je više od hiljadu ljudi poginulo“, prenela je agencija AFP pisanje lista.
„Taj razgovor čula je američka obaveštajna služba“, piše američki magazin, naglasivši da je „to glavni razlog zašto američki zvaničnici sada kažu da su sigurni da su napadi delo režima Bašara el Asada i zbog čega će američka vojska najverovatnije da napadne režim u narednih nekoliko dana“. Stručnjaci UN za hemijsko naoružanje bi trebalo da danas nastave inspekciju na terenu. Inače, podršku „odgovoru na hemijske napade“ pružila je i Arapska liga.
RusijaRusija: Napad bi destabilizovao ceo regionNa drugoj strani, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da bi strana vojna akcija u Siriji destabilizovala tu zemlju i ceo Bliski istok, navodi se danas u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.
Kako se navodi, Lavrov je u telefonskom razgovoru sa specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige za Siriju Lahdarom Brahimijem istakao da nema alternative političko-diplomatskom rešenju za Siriju.
On je rekao da će pokušaji da se situacija reši vojnim putem samo dovesti do dodatne destabilizacije situacije u Siriji i celom regionu.
Dvojica zvaničnika su se „saglasili da u ovom kritičnom trenutku svi učesnici, uključujući i strane ‘aktere’, treba da deluju izuzetno odgovorno i da ne ponavljaju greške iz prošlosti“, navodi se u saopštenju.
U odvojenom saopštenju izdatom sinoć, rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Lavrov u razgovoru sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem odbacio argumente američkog zvaničnika prema kojima je sirijska vlada odgovorna za napad hemijskim oružjem, i da su ti argumenti zasnovani na pouzdanim obaveštajnim podacima.
„Lavrov je odbacio tu verziju dogadjaja i izložio argumente ruske strane“, navodi se u tom saopštenju.
Lavrov je tada rekao da je Moskva jako zabrinuta zbog opasnog stava nekoliko zemalja čiji je cilj da svesno miniraju pretpostavke za političko-diplomatsko rešenje sukoba. Navodni napad hemijskim oružjem 21. avgusta blizu Damaska, u kome je poginulo više stotina ljudi, pojačao je podele izmedju Rusije i Zapada oko sirijskog sukoba, podseća agencija Frans pres. Zapadne zemlje su za napad optužile sirijski režim, a Rusija smatra da su pobunjenici upotrebili ovo zabranjeno oružje da diskredituju vladu.