Комбинованим тестом осмаци завршавају малу матуру

osmaci
Tестом из физике, хемије, биологије, историје и географије који је заказан данас од 9 до 11 сати, осмаци завршавају малу матуру.

Завршни испит почео је у среду тестом из српског језика, док су јуче осмаци решавали задатке из математике.
Према подацима Министарства просвете, на тест из српског језика је изашло 98,09 одсто матураната, док је на математику изашло 98,20 одсто осмака.
Због најављених високих температура наредних дана у Србији, Министарство просвете апеловало је да школе ученицима који полажу завршни испит обезбеде што угодније услове – расхлађене просторије и флашице са водом.
Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 19. јуна, а коначни 24. јуна.
Листа жеља са одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима предаје се 25. и 26. јуна.
Распоред по школама обавиће се 4. јула, док је 5. и 6. јул резервисан за упис ученика у средњу школу – први уписни круг.
За други уписни круг 5. јула предаје се листа жеља са одабраним школама, док 8. јула излази распоред ученика по школама и за тај дан предвиђен је и упис ученика у средњу школу.
Редослед кандидата биће утврђен на основу општег успеха од шестог до осмог разреда, који доноси највише 70 бодова.
На три теста ђаци укупно могу освојити највише 30 поена.
Новина ове године је и то што ученици који уписују четворогодишњу школу морају да имају минимум 50 бодова са теста и током школовања.
Просветне власти саопштиле су да у Србији има око 70.000 осмака, тако да мали матуранти не треба да брину, јер у средњим школама има 77.000 слободних места, тако да ће се сви уписати.