KORAK PO KORAK kroz onlajn prijavu za vakcinaciju: Evo detaljnog objašnjenja, a tu je i jedna VAŽNA INFORMACIJA

Svi koji su zainteresovani da budu vakcinisani protiv virusa korona od ranih jutarnjih časova mogu da se prijave preko portala e-uprava. I to sve u samo nekoliko koraka, odnosno, nekoliko klikova.

„Blic“ vam donosi detaljan prikaz, korak po korak, kako da popunite onlajn upitnik kojim iskazujete želju da se vakcinišete protiv korone.

Dake, treba imati na umu da popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje da primite kovid vakcinu. Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i, ukoliko se odlučite da se vakcinišete, taj dokument ćete tamo potpisati.

Evo kako da popunite upitnik:

1. Prvo što morate da uradite jeste da odete na internet sajt e-Uprave na adresi www.euprava.gov.rs. Nije potrebna nikakva registracija.

početna strana na sajtu e-uprava
početna strana na sajtu e-uprava

2. Već na prvoj strani vam se nudi „Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv Kovida-19“. Kliknite na ponuđenu opciju.

3. Tada će vam se otvoriti stranica sa detaljnim uputstvom i objašnjenjem o tome šta predstavlja ova usluga, kako da popunite upitnik, kako ćete znati kada će biti vaš termin, da li možete da popunite i za članove porodice…

Na kraju stranice kliknite na link: "popunite upitnik i iskažite interesovanje za vakcinisanje protiv Kovida-19".
Na kraju stranice kliknite na link: „popunite upitnik i iskažite interesovanje za vakcinisanje protiv Kovida-19“.

Na kraju, potrebno je da kliknete na deo gde je ispisano „popunite upitnik i iskažite interesovanje za vakcinisanje protiv Kovida-19″.

4. Kliknite na zeleno polje koje se nalazi u gornjem levom uglu, na kojem piše „pokreni uslugu“.

kliknite na zeleno polje na kojem piše "pokreni uslugu"
kliknite na zeleno polje na kojem piše „pokreni uslugu“

Zatim ponovo na zeleno polje, gde je ispisano „podnesi zahtev„.

5. Sada vam je otvoren kompletan formular za prijavljivanje i treba da unesete sve tražene podatke.

Dakle, popunjavate da li ste državljanin Srbije, matični broj, ime i prezime, adresu elektronske pošte, broj mobilnog i fiksnog telefona, a zatim odaberete opštinu gde želite da primite vakcinu.

Potom slede tri pitanja na koja je potrebno da odgovorite.

6. Prvo pitanje je da li ste zainteresovani da primite bilo koju vakcinu za koju je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet i izdala dozvolu za upotrebu leka ili ste pak zainteresovani za vakcinu određenih proizvođača.

Ukoliko kliknete da ste zainteresovani za vakcinu određenog proizvođača nudi vam se pet opcija, a treba da obeležite željene (možete jednu, dve, tri, četiri ili svih pet).

– Fajzer – Biontek

– Sputnjik V

– Sinofarm

– Astra Zeneka

– Moderna

možete odabrati bilo koju vakcinu ili više njih
možete odabrati bilo koju vakcinu ili više njih

7. Drugo pitanje je da li imate neko od specifičnih oboljenja. Ako nemate, onda treba samo da kliknete „ne“, a ako imate, onda vam se otvara deset opcija i možete da označite od jednog do deset oboljenja:

ukoliko imate neko od specifičnih oboljenja otvara se lista oboljenja koje treba da štiklirate
ukoliko imate neko od specifičnih oboljenja otvara se lista oboljenja koje treba da štiklirate

– maligna oboljenja

– hronična oboljenja srca i krvnih sudova

– hronična bubrežna oboljenja i dijaliza

– hronična oboljenja jetre

– hronična oboljenja pluća

– dijabetes

– stanja imunopresije, uključujući i transplantaciju organa

– neurološka i cerebrovaskularna oboljenja

– gojaznost

– rezistentna hipertenzija sa vrednostima poritiska većim od 140/90

8. Treće pitanje je da li zbog zdravstvenih problema ne možete da izlazite iz kuće. Kliknite na jednu od ponuđenih opcija – „da“ ili „ne“.

9. Na kraju treba da date saglasnost da ovlašćeno lice Instituta „Batut“ može da obradi vaše podatke u vezi sa vakcinisanjem i predloži termin i mesto vakcinacije.

10. Kada ste sve to uradili, kliknite na zeleno polje na kojem piše „podnesi zahtev“, nakon čega ćete dobiti potvrdu da je isti uspešno registrovan.

Izmena podnetog interesovanja

Važno je napomenuti da zatim potvrdu dobijete SMS porukom i putem mejla, u kojem stoji i obaveštenje da određene podatke možete i naknadno da izmenite.

U dobijenom mejlu biće vam ponuđena opcija ukoliko želite da izmenite ili obrišete zahtev
U dobijenom mejlu biće vam ponuđena opcija ukoliko želite da izmenite ili obrišete zahtev

Ukoliko želite da obrišete ili izmenite zahtev, kliknete na link u mejlu koji vas ponovo vodi na formular koji ste popunili.

Na taj način možete da obrišete iskazano interesovanje, ili da izmenite podneti zahtev, što podrazumeva popunjavanje nove prijave. Takođe, jasno je naznačeno da u svakom trenutku svoje iskazano interesovanje možete da promenite ili obrišete. To je važna informacija za sve građane koji žele da izmene neki od podataka koji su ostavili.

O terminu vakcinacije bićete obavešteni putem mejla i SMS poruke.

Popunjavanje upitnika za članove porodice

Ovaj upitnik možete da popunite i za bliže članove svoje porodice. Potrebno je samo da navedete ispravno njihove podatke i ostavite kontakt. Ukoliko neki član vaše porodice nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj.