Корнишони уместо свиња у Мачви…

Мачва би могла да постане позната и по производњи краставаца. Неколико пољопривредника из овог краја, ове године почело је да производи корнишоне за немачко тржиште. Производња је уговорена, цена загарантована, а репроматеријал обезбеђен.
Због несигурне откупне цене свиња које су гајили годинама, Томислав и Радојка Урошевић из Засавице, испразнили су оборе и на парцели поред куће почели да производе корнишоне. За три седмице, на шпалиру дугом један километар, набрали су више од четири тоне краставаца.
„Имамо уговореног купца, вози се на класирку, одмах тај дан знам која је класа, знам која је цена, знам колико сам тај дан зарадио“, каже Томислав Урошевић из села Засавице.
На метру дужине, Урошевићи очекују принос од око 15 килограма. Корнишоне беру сваки дан, што је кажу, пресудно за квалитет.
Радојка Урошевић, каже да посао није тежак, физички, а ко хоће да ради, може да заради.
„За сад постижемо, са четири радника, да оберемео за неких седам осам сати“, каже Урошевић.
Томислав каже да прва класа спада од три до шест центиметара, у некој дебљини од два цантиметра, друга класа од шест до девет, а трећа класа је од девет до дванаест центиметара.
Да уз стручни надзор производе краставце за купца из Немачке, ове године одлучило се шест пољопривредника из Мачве. Репроматеријал добијен за производњу, отплаћује се кроз род.
„Све је регулисано, све је потпуно под контролом, Немац не жели да размишља, ни у какве ризике да се упушта, комплетна производња је осигурана, обезбеђен је новац за бераче, све је познатно, врло мало импровизације“, каже инжењeр Милан Теодорчевић.
Берба која је почела крајем јуна, трајаће дуже од три месеца.
Производња корнишона, шанса је за приход малих породичних газдинстава, тврде стручњаци, због чега се очекује да ће следеће године, површине под овом културом у шабачком крају бити знатно веће.
Извор:ртс.рс