KORONA CRNILO SE NASTAVLJA

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 16.938 građana, a 5.774 su bila pozitivna.

Nažalost, preminulo je 28 obolelih.

FOTO: COVID19.RS

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 209 pacijenata što je najviše od sada.

Dramatično širom zemlje

Najviše novozaraženih je opet u Beogradu (2.059), zatim slede Novi Sad (333), Kragujevac (271), Niš (200), Pančevo (172), Smederevo (97), Kraljevo (97), Požarevac (82), Leskovac (79) i Kruševac (73).

Ostali gradovi i opštine imaju manje od 70 novozaraženih.

Vlada Srbije propisala je inače danas nove mere koje će biti na snazi od utorka ujutru pa narednih deset dana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je nakon današnjeg sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji da Beograd ima najveće probleme sa smeštajnim kapacitetima.

 – Dogovorili smo da se počnemo da šaljemo lakše slučajeve u Nišku banju i u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu kako bismo oslobodili mesta za teže slučajeve. Tako bismo mogli da mirnije sačekamo noć – rekao je Lončar i dodao da se otvara i kovid bolnica u Leskovcu.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović upozorio je danas na sve veći broj hospitalizovanih pacijenata i to pogotovo onih koji imaju tešku kliničku sliku.

– Na Infektivnoj klinici svako jutro dočekamo sa prekobrojnim pacijentima koje smeštamo na privremene krevete. Čim nekoga otpustimo na njegovo mesto primamo novog bolesnika. Tako je stanje i u drugim bolnicama – rekao je Stevanović.

Raste i broj pacijenata koji su probali da se sami leče.

– Nemojte pokušavati da ovu bolest lečite sami kod kuće jer jednostavno ne može da prođe sama od sebe – apelovao je Stevanović.

(Kurir.rs)