KORONA SAHRANILA SRPSKE PUTEVE

Evo koliko nas PANDEMIJA KOŠTA!
Rast saobraćaja od putarina je ove godine zaustavljen!
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se procenjuje da će ove godine prihodi od naplate putarina biti oko 40 do 45 miliona evra manji od planiranih.
„Naše procene su da će ove godine prihodi od naplate putarina biti oko 40 do 45 miliona evra manji od planiranih. Do 3. avgusta imamo oko 5,4 miliona vozila manje nego prošle godine, ali je pad prihoda manji za oko 3,5 odsto ili oko 500 miliona dinara“, rekla je Mihajlović i dodala:
„To je rezultat toga što je međunarodni saobraćaj sve vreme funkcionisao, a cena putarina za kamione šest puta veća nego za putnička vozila“.
Ona je istakla da ulaganje u autoputeve ostaje prioritet, bez obzira na pad saobraćaja ove godine, kako bi Srbija dalje jačala svoju poziciju tranzitne zemlje u odnosu na druge rute.
Mihajlović je podsetila da je Srbija prethodnih godina završila i pustila u saobraćaj oko 350 kilometara autoputeva, čime je potvrdila svoj značaj u odnosu na neke tranzitne rute, kao što je Ruta 4.
„Rast saobraćaja od putarina je ove godine zaustavljen i epidemija korona virusa je imala posledica, ali to neće trajati večno i mi nastavljamo da ulažemo i da gradimo nove autoputeve. Više od 200 kilometara autoputeva je u izgradnji i ti autoputevi će za nekoliko godina biti u sistemu naplate putarina“, rekla je Mihajlović.
Ona je dodala da će pored autoputeva koji su već u izgradnji, kao što su Moravski koridor ili auto-put Sremska Rača – Кuzmin, krajem avgusta biti raspisan i tender za deonicu Niš-Pločnik.
Direktor Sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ Milenko Caković rekao je da je pod naplatom putarine u Srbiji 820 kilometara autoputeva, kao i da je prošle godine bilo oko 57 miliona vozila na autoputevima i ostvareno oko 27 milijardi dinara prihoda od putarina.
V.d. direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da će ovo preduzeće iskoristiti smanjenje saobraćaja da ove godine uradi rehabilitaciju oko 190 kilometara autoputeva.
„Pozitivno je i što se povećava broj korisnika elektronske naplate putarine, sa oko 17 odsto pre nekoliko godina, na trenutnih oko 60 odsto za putnički i oko 77 odsto za teretni saobraćaj. Nastavićemo da radimo na tome da objasnimo učesnicima u saobraćaju da je bolje da koriste elektronsku naplatu putarine, jer brže prođu, imaju i određeni popust, a cilj nam je da taj procenat bude više od 90 odsto“, rekao je Drobnjak.
(Mondo/Beta)